Сряда, 18 Октомври 2017, 18:01
Frognews
1| 2954 |03.06.2016

Наши енергийни проекти кандидатстват за финансиране по плана „Юнкер”

.
Теменужка Петкова
Проекти от българския енергиен отрасъл ще кандидатстват за финансиране по плана „Юнкер”, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на десетата национална дискусия „Да! На българската икономика“, посветена на новите възможности за инвестиции в България“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Българската енергетика щяла да разчита на Европейския инвестиционен план за реализацията на ключови инфраструктурни енергийни проекти.

 

„Правителството неведнъж е заявявало своя водещ приоритет в енергийния сектор,а именно диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за страната“, каза още Петкова. Като важна стъпка за нейното постигане тя посочи изграждането на междусистемната свързаност на България със съседните държави.

„Безспорен наш приоритет е реализацията на интерконектора Гърция – България“, категорична бе министър Петкова. Тя добави, че до момента за изграждането му е осигурено безвъзмездно финансиране в размер на 45 млн. евро, а общата стойност на проекта е около 220 млн. евро. По думите й проектът за изграждане на интерконектора отговаря на всички критерии за кандидатстване по инвестиционния план на Европа. Това ще бъде възможно веднага след успешното приключване на втората фаза на пазарния тест по проекта. Министър Петкова припомни добрите резултати от първата необвързваща фаза на теста по проекта, в рамките на която 9 компании заявиха над 4.4 млрд. куб. метра газ годишно, което надхвърля първоначалния капацитет на газопровода.

 

„Втората обвързваща фаза на пазарния тест се очаква да стартира през юни и да завърши към средата на септември тази година“, заяви енергийният министър. По нейните думи успешното приключване на втората фаза ще докаже жизненоспосбността на проекта и ще предостави възможност за кандидатстване за финансиране по плана „Юнкер“.

 

Енергийният министър отбеляза още, че България участва и с четири проекта на Електроенергийния системен оператор на обща стойност 245 млн. евро за финансиране по европейския план.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Явор Куюмджиев: Г-жа Нинова не е Краля-Слънце, изключват Гергов от БСП 0| 44 |18.10.2017 . Министър Кралев - специалист по всичко: от бокс, през БФС до базата на ЦСКА 0| 284 |18.10.2017 . Навални спечели делото в ЕСПЧ 0| 869 |18.10.2017 . Съдът отмени заповед на Бъчварова като министър, МВР дължи пари на служители 0| 1145 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах