Реклама / Ads
5| 4889 |26.06.2008 НОВИНИ

Наши евродепутати се борят по делото на Майкъл Шийлдс

.
18-те български евродепутати протестират срещу приетата за разглеждане петиция на ЕП по присъдата на Майкъл Шийлдс. Петя Ставрева изнася доклад за хармонизиране на правилата за достъп до лекарства в Европейския съюз.
 

В декларация до целия Европейски парламент 18-те българските евродепутати се противопоставят срещу приемането за разглеждане на петицията на Европейския парламент по присъдата на Майкъл Шийлдс, осъден от българския съд за опит за умишлено убийство на български гражданин. „Ние категорично се противопоставяме на тази петиция, която е в противоречие, както с влязлата в сила присъда по делото, така и с решението на Европейския съд по правата на човека”, заяви Душана Здравкова, член на комисията по петиции и инициатор на тази декларация. Според българските евродепутати, българските власти и съдебната система са несправедливо обвинени в некомпетентност, и разглеждането й е недопустимо вмешателство в независимостта на съдебните власти.
В петицията се настоява ЕП да изрази позиция относно невъзможността и нежеланието на българските власти да се справят със случая, както и да се помогне на адвоката на Майкъл Шийлдс да задвижи процедура по възобновяване предвид събраните нови доказателства. Всички членове на комисията по петиции бяха запознати с декларацията. Координаторите-евродепутати, които са преговарящи и представители на всяка политическа група, решиха да отложат дебата за ново отворено изслушване през септември.

lekarstva8.jpg  снимка Вяра Йовева

За хармонизиране на правилата за достъп до лекарствени продукти в ЕС и опростяване на административните процедури настоява в доклада си евродепутатът от групата на ЕНП-ЕД Петя Ставрева, която е  докладчик за земеделската комисия по директивата на ЕК за издаване на разрешителни за пускане на пазара на лекарствени продукти за хуманна и ветеринарна употреба. Докладът бе представен на заседание на комисията по земеделие в Европейския Парламент.

В него тя обясни, че поради липса на хармонизирани правила в тази област всяка държава-членка прилага специфични национални норми. „Тази ситуация създава административни бариери и тежести при функционирането на вътрешния пазар на лекарствените продукти, както и различни критерии за безопасността им", добави още тя. Българският евродепутат предложи 24-месечен срок за  въвеждане на европейските стандарти и настоя да се вземат предвид различните нива на готовност на държавите-членки за прилагане на новото законодателство. „Европейският парламент трябва да настоява за опростяване на административните процедури, които създават излишна бюрокрация за държавите-членки, компаниите и гражданите”, категорична е дамата влязла в ЕП в листата на ГЕРБ. 

 Позицията на комисията по земеделие ще бъде гласувана през септември.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5134 |26.05.2008 Симпатизанти на Волен освиркаха Тачева, делото пак беше отложено . 6| 5134 |23.05.2008 Делото за убийството на Луканов тръгва отново? . 13| 4789 |07.05.2008 Волен Сидеров вдигна скандал в съда, делото му пак отложено . 1| 4773 |09.04.2008 Делото срещу Маргините пак във фризера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads