Реклама / Ads
6| 5133 |23.05.2008 НОВИНИ

Делото за убийството на Луканов тръгва отново?

.
Върховният касационен съд (ВКС) трябва да реши в едномесечен срок дали да бъде възобновено делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. То бе извършено на 2 октомври 1996 г. пред дома му на столичната улица "Латинка".
 

На 15 март миналата година ВКС оправда окончателно всички подсъдими в процеса за убийството на Луканов - украинците Александър Русов, Алексей Кичатов, сочени за извършители на покушението, Юрий Кутепкин, за когото медиите писаха, че тялото му е намерено край София, обвинения в поръчителство строителен предприемач Ангел Василев, племенника му Георги Георгиев и шофьора му Юрий Ленев, представени за негови помагачи.

Тогава в мотивите си съдът написа, че е извършен прецизен анализ на събраните доказателства, а прокуратурата не е успяла да докаже обвинението по изискуемия от закона несъмнен начин.

Лично главният прокурор Борис Велчев е поискал подновяване на процеса. В мотивите си прокуратурата посочва, че има нови обстоятелства в делото на Софийския военен съд и в секретните материали към него. Това са оправдателните присъди за офицерите, които са водили разпитите на подсъдимите и за които част от обвинените за убийството на бившия министър-председател твърдяха, че са изтръгнали самопризнанията им с насилие и мъчения. Тези твърдения обаче не бяха доказани пред Военния съд.

Според НПК един процес може да бъде възстановен при наличие на нови обстоятелства или доказателства, които имат съществено значение за делото, но не са били известни на съда, произнесъл присъдата.

„Всичко е ала-бала", бе лаконичният коментар на Ангел Василев пред Frognews.bg по повод вероятността процесът за убийството на Луканов да бъде подновен.

През декември миналата година Василев, сочен за поръчител на разстрела на Андрей Луканов, заведе дело срещу държавата за 200 хиляди лева. Той съди  прокуратурата, Националното следствие и Софийския градски съд /СГС/. Искът е за нанесени неимуществени вреди заради неоснователните обвинения  и едногодишния арест, който Василев е претърпял по време на воденото дело за убийството на Луканов.

Пред журналисти адвокатите на оправданите подсъдими коментираха, че няма основание за възобновяване на делото.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4789 |07.05.2008 Волен Сидеров вдигна скандал в съда, делото му пак отложено . 1| 4772 |09.04.2008 Делото срещу Маргините пак във фризера . 3| 5114 |12.03.2008 П. Найденов: Българи поръчаха и извършиха убийството на Илия . 0| 4473 |12.12.2007 Цените на горивата пак тръгват нагоре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads