Реклама / Ads
6| 4258 |08.01.2020 НОВИНИ

Борисов днес в София и Истанбул - между ”Турски поток” и стратегически диалог със САЩ

.
В Конгресния център Халич в Истанбул днес ще се състои церемония по пускането в експлоатация на газопровода ”Турски поток”, който ще пренася руски природен газ по дъното на Черно море през Турция до Европа, съобщиха турските медии.
 

Руският президент Владимир Путин пристига в Истанбул специално за участие в церемонията, която ще бъде ръководена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.


Министър-председателят Бойко Борисов също пристига в Истанбул, за да присъства на церемонията по стартирането на наземната част на газопровода, наричан в България "Балкански поток".


Медии съобщиха, че Борисов е бил поканен лично от Ердоган, както за официалната церемония, така и да присъства на срещата между него и Владимир Путин, която е предвидена да се състои днес. Сръбският президент Александър Вучич също ще присъства на церемонията.


"Турски поток" тръгва от руския град Анапа, състои се от две линии, всяка с дължина 935 км, и достига до терминала в турския град Къйъкьой на брега на Черно море.Газопроводът, който ще пренася директно руския газ към Турция, бе приведен в готовност за подаване на горивото на 31 декември 2019 г. По двете тръби, всяка от които с капацитет 15,75 млрд. куб.м, ще се доставя общо 31,5 млрд. куб.м. руски газ. Едната тръба ще осигурява газ за Турция, а по втората тръба ще тече газ към Европа.


По проект втората линия на "Турски поток", предназначена за снабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа, ще минава през България, Сърбия, Унгария, и ще бъде с капацитет 15,75 млрд. куб. метра газ годишно. От тях 3,5 млрд. куб. м газ ще отиват за България, 2,5 млрд. куб. м - за Сърбия, и 6 млрд. куб. м - за Унгария. Останалите 3,75 млрд. куб. м може да бъдат доставяни в Словакия и Австрия до хъба в Баумгартен.


"Турски поток" е единственият досега тръбопровод с диаметър на тръбите 81 см, положени на дълбочина до 2200 метра. За реализирането на проекта са използвани 158 хиляди тръби, всяка с дължина по 12 метра и с тегло девет тона.


Преди заминаването си в Истанбул, Борисов и посланикът на САЩ Херо Мустафа ще открият Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ с участието на американска делегация.


България и САЩ ще работят за 10-годишен двустранен план за отбрана


В рамките на форума в отделни панели ще бъдат обсъдени глобални въпроси, теми от сферата на отбраната, сигурността, икономиката, търговията, енергетиката, върховенството на закона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5015 |07.01.2020 Георги Свиленски: Борисов трябва да си отиде от управлението на България . 2| 4667 |07.01.2020 Манолова: 408 протокола на изборите в София са коригирани повече от веднъж . 12| 10710 |07.01.2020 Нено и другите отговорни за водния режим прехвърлят топката на Борисов . 0| 3449 |07.01.2020 От днес до края на седмицатаще бъде и слънчево

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads