Реклама / Ads
0| 5233 |08.06.2019 НОВИНИ

Настъпи часът на София Прайд 2019

.
”Не давай власт на омразата”! Това е посланието на 12-ото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) Sofia Pride, което ще се проведе днес, съобщават организаторите.
 

Събитието ще започне в 16:30 ч с музикална програма пред Паметника на съветската армия, а самото шествие ще бъде в 19:30 часа.

 

Тази година се отбелязват 50 години от бунтовете в бар Стоунуол Ин в Ню Йорк, дали тласък на движението за гей освобождение и чието честване полага началото на първите паради в САЩ.

 

Бунтовете започват на 28 юни 1969 г. и продължават няколко дни.

 

Те са поредица от сблъсъци между ЛГБТ хора и нюйоркската полиция, провокирани от поредни масови арести на гей, би и транс хора по време, когато еднополовата сексуална интимност е все още престъпление.

 

Прайдът продължава да бъде изключително важен поради цялата стигма и омраза, на които са подложени ЛГБТИ хората в България ежедневно - отхвърляне от семейство и приятели, насилие поради омраза, тормоз в училище, дискриминация на работното място и в сферата на образованието, липсата на законодателна уредба на отношенията в семействата на ЛГБТИ хората и др. Прайдът е сред малкото събития, които дават гласност на тези неравенства. Парадът изпраща послание към всички ЛГБТИ българи и техните близки и приятели, че не са сами.


Българската столица не трябва да става арена на джендър пропаганда. Това заявиха в позицията си ВМРО по повод провеждането на гей парад в София. Те са категорични, че такова събитие не бива да се провежда.

 

По думите им за пореден път "група сексуално разкрепостени маргинали ще пропагандира отклоненията си" в центъра на града.

 

Семейство означава само едно - майка, баща и техните деца. Няма и не може да има семейство от еднополови двойки, пишат още в позицията си ВМРО.

 

"Г-жо Фандъкова, настоявам да забраните гей-парада." Защитете българските деца.

 

Това написа Станил Станилов, общински съветник от "Атака" в отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова.

 

Той настоява да не се дава разрешение за провеждането на предстоящия гей парад.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4442 |04.06.2019 БСП - София показа как ГЕРБ ”усвоява” 2 млн. лв. евросредства чрез ремонт на училище . 0| 3968 |04.06.2019 Градски автобус предизвика верижна катастрофа в София . 0| 3834 |04.06.2019 Четвъртокласниците от Смолян, София и Варна с най-добри резултати . 0| 3921 |04.06.2019 Започва записването на първокласници в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads