Реклама / Ads
2| 5241 |16.02.2010 НОВИНИ

Натискали служител на МФ за "Левски Спартак"

.
Цветан Цветанов
Натиск е бил оказван над държавен служител от Министерството на финансите във връзка с лицензирането на застрахователното дружество "Левски Спартак". Това каза днес вътрешният министър Цветан Цветанов.
 

Служителят е имал възражения за лицензирането, заради което му е оказан сериозен натиск.

За това се е разбрало от разработката на МВР с кодовото име "Бизнесмените" за изнудване на бизнесмени да прехвърлят дяловете си в "Левски Спартак" на фирми, близки до Алексей Петров.

Разработката отлежава десет години във военната прокуратура, без да й бъде даден ход, но след ареста на Петров миналата седмица прокуратурата я е иззела и е образувала по нея дело.

По времето, когато ЗД "Левски Спартак" получава лиценз, а това е в началото на 2000 г., регулаторният орган, даващ лицензи и извършващ надзор, се нарича Национален съвет по застраховане. Той е колективен орган със седем членове - четирима министри - на финансите, на правосъдието, на вътрешните работи, на труда и социалната политика, както и директорът на Агенцията за надзор върху застраховането и хазарта, представител на Асоциацията на българските застрахователи и преподавател от Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов.

Две години преди да вземе лиценз - през декември 1998 г., на "Левски Спартак" е отказано издаването на лиценз, въпреки че няколко месеца преди това надзорният орган разрешава на две израелски компании, които и до днес са акционери в компанията правоприемник "Лев инс.", да придобият по 50% от дружеството.

На дискусията във вторник министър Цветанов призна, че и в МВР има корупция както и в останалите държавни институции. По тази причина и от опасения да не изтече информация за подготовката на операциите "Наглите" и "Октопод" са знаели 10-12 души.

По отношение на противодействието на прането на пари той призова държаните органи да се активизират.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4714 |15.02.2010 Банков служител превишил права заради Топлото . 5| 5594 |29.01.2010 Натискали Кушлев индиректно . 2| 4806 |24.10.2009 Цветан Цветанов доволен от служителите си . 2| 5862 |22.09.2009 Скинари бият служител на Индийското посолство в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads