Реклама / Ads
Frognews
1| 3417 |11.02.2019

Национална стратегия за детето не може да се прави „на крак”

.
Симеон Славчев
Разделянето на детето като отделна единица от семейството е неприемливо и незабавно трябва да бъде коригирано в проекта за „Национална стратегия за детето“ 2019-2030 г. Предвиждането на възможност за отнемане на дете от родителите му, като това зависи и е оставено изцяло в ръцете на институциите е недопустимо, се казва в позиция на политическа партия МИР.

Това напълно омаловажава ролята на семейството и нарушава Конституцията на Република България, според която в Чл. 47 (1): „Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата“. „Подпомага“ означава, че държавата няма правото да изземва правата на родителите, без доказана вина, а да ги счита за невинни до доказване на противното, посочват още от експертния екип на партията.
В така предложената стратегия липсват принципи, свързани със създаване на сигурна и устойчива среда за отглеждане и възпитание, условия за развитие на детето и изграждането на духовни и нравствени ценности, които са сред най-важните фактори за подобряването на качеството му на живот би трябвало да бъдат основна цел на стратегията.
Политическа партия МИР ще организира кръгла маса с участието на всички заинтересовани страни – ангажираните с темата институции, неправителствени и граждански организации, както и с представители на Светия синод на Българската православна църква. На форума ще се търси изработване и съгласие около работещи текстове, които да гарантират основните принципи и устои на българското семейство и защитят правата на децата в България.
„Националната стратегия за детето е един от най-важните стратегически документи на българското общество и той не може да бъде написан и приеман на крак, без широка обществена дискусия“, каза председателят на партия МИР Симеон Славчев. Като партия, ангажирана с възстановяване на ценностите и моралните устои на семейството и обществото, няма да позволим на управляващите да приемат „Национална стратегия за детето“, без в нея да са гарантирани здравето, доброто възпитание и условия за развитие на детето, както и подпомагане на българското семейство, като основна съставна част от българското общество, каза още Симеон Славчев.
Политическа партия МИР настоява още в „Национална стратегия за детето“ 2019-2030 г. да бъдат защитени и предпазени децата от домашно насилие, но успоредно с това да се гарантират конституционните права на родителите и те да не зависят от субективни фактори в лицето на държавните и социалните служители.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. БПЦ критикува Стратегията за детето, иска забрана на абортите 1| 3404 |08.02.2019 . Почина детето, паднало през парапета в болница във Варна 1| 3209 |04.02.2019 . Боил Банов: БСП взеха помия от двама изнудвачи, сега да се чудя къде да ми учи детето 12| 4758 |31.01.2019 . Засекретяват Агенцията по вписвания, стана обект от националната сигурност 0| 3342 |24.01.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ