Реклама / Ads
1| 2296 |11.06.2024 НОВИНИ

"Националното съблазняване“ на френските политици и фиктивните бракове преди предсрочните избори

.
Марин льо Пен
Във вторник френските политически партии бързаха да намерят съюзи и се опитваха да не се разпаднат в надпреварата с времето, за да се подготвят за предсрочните избори, които според проучванията на общественото мнение крайнодясната партия на Марин льо Пен вероятно ще спечели, предаде "Ройтерс".
 

Тов се случва след като президентът Еманюел Макрон обяви изборите за парламент за 30 юни и 7 юли след огромната загуба за неговия лагер на вота за Европейски парламент в неделя.






Рейтинговата агенция Moody's предупреди за риска, който политическата нестабилност, предизвикана от предсрочните избори, означава за и без това трудната фискална картина на Франция.

 

Националният съюз на Льо Пен оглави първото социологическо проучване, публикувано в понеделник, въпреки че според проучването партията няма да успее да получи абсолютно мнозинство от гласове.


Това означава, че партия трябва да търсi съюзници, за да си осигури контрол над парламента. Някои от основните партии пък се опитаха да се обединят, за да не допуснат крайнодясната партия до властта във втората по големина икономика в еврозоната.

След решението на Еманюел Макрон да свика предсрочни парламентарни избори след победата на крайнодесните на европейските избори в неделя, френските политици са се впуснали в кампания, която медиите нарекоха „национално съблазняване“, за да сключат набързо бракове по сметка, за да се борят за места, пише "The Guardian".





Левите политически лидери обявиха, че са се споразумели да сформират нов Народен фронт, който да издигне по един кандидат във всеки избирателен район. Групировката включва социалисти, комунисти и твърдата левица "Непокорна Франция", но подобни съюзи имат колеблива история във Франция и не е ясно каква роля ще играе лидерът на "Непокорна Франция", твърдолинейният Жан-Люк Меленшон, ако изобщо играе такава. Това остава най-болезненият въпрос в алианса.

 

Вдясно най-големият въпрос е кои депутати от консервативната Републиканци ще се съюзят с Националното обединение, което в момента не разполага с достатъчно хора, за да се кандидатира във всеки избирателен район.

 

Също така вдясно бившият министър-председател Едуар Филип в центристкото правителство на Макрон, който създаде собствена консервативна партия, наречена "Хоризонти", призова за единен фронт срещу Националния съюз.

 

В крайната десница Жордан Бардела от Националния съюз даде първото си интервю от неделя насам: "Готови сме да управляваме", заяви той пред френската телевизия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 9017 |11.06.2024 Президентът Радев внесе смут в срещата на Б9 като отказа военна помощ за Украйна . 3| 2401 |11.06.2024 Ударът по Русия е помогнал за успокояването на Харков, казва неговият кмет . 13| 2742 |11.06.2024 "Борис да учи, Деница да работи в София". Радан Кънев ще пътува всяка седмица до Брюксел . 0| 3790 |11.06.2024 Ето какво се случва със зеленчуците, които не се продадат в рамките на деня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads