Реклама / Ads
11| 3619 |17.02.2022 НОВИНИ

Нацисткият поздрав на Джамбазки хвана окото на ”Politico”

.
Шефката на европарламента Роберта Мецола започва наказателна процедура срещу един от депутатите заради изглеждащ като нацистки поздрав в сряда вечер. Това пишат от брюкселското издание “Politico”. Подробност е, че този евродепутат е всъщност български евродепутат. Подробност е също така, че това не е единствената му спорна проява. Да, правилно - става дума за Ангел Джамбазки.
 

Джамбазки може да бъде санкциониран съгласно член 10 от процедурния правилник на Европейския парламент, който се занимава с поведението на евродепутатите и гласи, че поведението на членовете трябва да се “основава на ценностите и принципите, залегнали в Договорите, и по-специално в Хартата на основните права”.

 

Националистът евродепутат, който е част от групата на Европейските консерватори и реформисти, отрича жестът му да е бил фашистки поздрав. Определи инцидента като “малко недоразумение” в мейл до своите колеги, с който разполагат от “Politico”. Обвинява и останалите евродепутати в клеветничество и обяснява случилото се така: 

 

“Завършвах речта си на трибуната, на която, разбира се, казах ного неща, с които много от вас не са съгласни и по този начин ви провокирах. Когато напусках трибуната, исках да се извиня като смирено махнах на председателя".

 

Сцената се разигра след намеса на Джамбазки по време на дебат за върховенството на закона в парламента, след решението в сряда на висшия съд на ЕС, с което се позволи отпускането на средства от Брюксел да бъде обвързано с върховенството на правото. Джамбазки порица решението и заяви, че това има общо с "омразата към националните държави". Той обвини ЕС, че се опитва да „посрами“ Унгария и Полша, като заяви: 

"Да живее Орбан, Фидес, Качински, България и нашата национална държава. Да живее Европа, Европа на нациите“.

 

Джамбазки все още не е отговорил на запитване от медиите за коментар.

Евродепутатите от целия политически спектър реагираха с възмущение на жеста. Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, каза, че използването на "хитлеристки поздрав" е "противоположно на това, което Европейският парламент отстоява".

 

"Фашистки поздрав в Европейския парламент е неприемлив за мен — тук и навсякъде. Ние сме Домът на демокрацията. Този жест е част от най-мрачната част от историята. Неприемливо.", заяви Роберта Мецола пред "Politico".

 

Италианският евродепутат Сандро Гози, когото Джамбазки бе набелязал в залата, каза: 

"Маската се изплъзва. Всеки път, когато обсъждаме демокрацията и върховенството на закона, националистите и крайната десница ни напомнят за мотото си: нетолерантност и провокация..."

 

През 2019 г. Джамбазки поднесе половинчати извинения, след като нарече двама свои колеги от парламента "французойка от алжирски произход“ и "германка от турски произход".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3450 |17.02.2022 Джамбазки за поздрава: Това е абсолютна глупост, помахах на председателката . 11| 4890 |17.02.2022 Джамбазки разгневи Европарламента с подобие на хитлеристки поздрав . 7| 3075 |02.02.2022 Каракачанов се отказва от лидерството във ВМРО, оставя я в ръцете на Джамбазки и още двама . 7| 3015 |17.01.2022 Петков поздравява Ковачевски по повод встъпването му в длъжност като премиер на РСМ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads