Реклама / Ads
8| 4992 |27.05.2011 НОВИНИ

НДК отдавна е опоскано, не става за продан

.
Националният дворец на културата е непродаваем и всички публични опасения, че с промяната на статута и управлението му се подготвя приватизация, са спекулативни. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството.
 

Драмата около НДК се разрази преди месец, когато кабинетът реши дворецът да бъде преобразуван в еднолично акционерно дружество с държавно участие. Сменен бе директорът му Христо Друмев, който управляваше еднолично НДК в продължение на 24 години. Веднага след това започна публична атака от творчески съюзи, които обвиниха правителството и министъра на културата като принципал на комплекса, че тайно се готвела приватизацията на "народното достояние и средището на култура" НДК.

На заседанието в сряда премиерът предлага НДК да влезе в забранителния списък за приватизация, като се мотивира "да се спре веднъж завинаги от тези популисти, които сега се сетиха да ни обвиняват, че не че искаме да въведем ред в НДК, а целта ни била да го приватизираме".

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев взема думата и обяснява:

"Господин премиер, аз разбирам от недвижими имоти и мога категорично да ви заявя, че НДК, при положение, че разбрах от пресата и ако вярвам на 100% на това, което пише, че подземният гараж на НДК е продаден изцяло, ако подземният гараж е продаден изцяло, което очевидно е факт, и тези, които са го направили, са лишили държавата от възможността един лев да вземе, НДК е непродаваемо".

"Който и да обяснява, каквото и да обяснява, говори пълни глупости. НДК е непродаваемо, защото хората няма къде да паркират. Нито един собственик на недвижимост няма да вложи един лев в нещо в центъра на София, на което някой му е откраднал и безобразно продал подземен гараж за 2000 коли. Така че ви го казвам с най-голямото си възмущение като човек, че НДК е непродаваемо", заключва министър Плевнелиев.

След което министрите започват да се питат кога е станала тайната продажба на подземния гараж. Министърът на културата Вежди Рашидов добавя, че не само гаражът е продаден.

"Господин премиер, гаражът е една малка част от това, което е продадено. В НДК са продадени всичките централни подлезни подходи, магазини и куп офиси. Те не само че са продадени по времето на господин Софиянски, те са препродавани няколко пъти", обяснява Рашидов и продължава: "Това приватизиране е по-мащабно. И това приватизиране е станало, въпреки че Друмев много болезнено повдига тази тема и търси поддръжници, но с мълчаливото съгласие на господин Друмев. Нека не забравяме, че той беше директор по това време, когато се приватизираше НДК".

Борисов обобщава: "Точната формулировка, която трябва да се използва, е, че всичко, което е можело да носи приходи, отдавна вече е приватизирано. Вкарваме го в забранителния списък – оттук нататък, това, което опосканото е останало, да не бъде приватизирано".

По-нататък премиерът обвинява бившия столичен кмет Стефан Софиянски и тогавашния премиер Иван Костов, че това е станало по тяхно време. "Като е бил кмет Софиянски, тогава държавата къде е била? Нима Костов не е бил управляващ? И сега ще ни дават акъл те", възмущава се Борисов.

"Затова правим го с ясното съзнание, че го правим и да влезе в парламента, просто лъжците да си затворят устата, защото за нормалния човек като слуша по телевизията и радиото считат, че ние сега сме направили тази промяна, за да може Дянков да го продаде и да открадне парите. Те са ги откраднали преди десет години: паркинги, гаражи, магазини, подлези и всичко останало. Останала е корубата отгоре, залата, която зала никой не иска да поддържа", казва премиерът и заключва:

"Сега ние просто спасяваме скелетите, които са останали, да не ги разграбят, защото утре действително могат да отидат и на приватизация, да тръгнат след това не знам какво да го правят, но – да го вкараме по този начин в забранителния списък".

Два дни по-късно - в петък, по време на парламентарния контрол вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков повтори, че НДК ще бъде включен в забранителния за приватизация списък, което ще стане с предложение до парламента.

Той обясни защо е била наложителна промяната в статута и начина на управление на НДК. Досега дворецът е бил творческо-стопанско обединение по заварено положение, въпреки че такъв юридически субект няма според действащото законодателство.

Искаме прозрачност и затова беше направена тази промяна, каза Симеон Дянков. Той посочи, че избраният сега съвет на директорите има задача да управлява НДК, а не да се отъждествява с НДК.

Като принципал на НДК гарантирам, че промяната няма да доведе до промяна в предназначението на НДК, а напротив - ще се работи за развитие и осъвременяване на комплекса, за да е той още по-добре разпознаваем център на европейската културна мрежа, декларира министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6861 |25.05.2011 Ставаш бодигард само след психо-тест . 2| 4722 |24.05.2011 От петък става за плаж . 0| 5171 |20.05.2011 Задържан при акция „Слънчогледите” остава в ареста . 2| 4793 |20.05.2011 Зам.-министър С. Боянова се окада чиста, остава на поста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads