Реклама / Ads
8| 5251 |07.02.2011 НОВИНИ

НДСВ скочи срещу столичния бюджет 2011

.
Общинският съветник на НДСВ Кирил Арсов заяви, че бюджет 2011 на София е много непрофесионално подготвен, много нереалистичен и със силен предизборен привкус и затова аз лично няма да го подкрепя.
 

На проведената днес пресконференцията, в която участваха общинските съветници на НДСВ в СОС Владимир Каролев и Кирил Арсов, е част от кампанията на НДСВ „Бюджетът „Борисов” вреди на общините”, която ще подложи на публично обсъждане проектобюджетите на повечето големи градове в страната.

Зам.-кметът Минко Герджиков призна, че столичният бюджет за тази година се припокрива на 80% с бюджета за 2010 г., а на практика е 98% същия. Това значи, че с него ще се случи това, което стана с миналогодишния бюджет – от 1 млрд. и 400 млн. лева, реализираха едва 933 млн. лева – пълен управленски провал на кмета Фандъкова и ГЕРБ като управляваща партия, подчерта Арсов.

В предложения за тази година бюджет не са заложени приходи от дивиденти на собствени фирми. Предвидени са много по-малко приходи от управление на собствеността, от концесии, като в същото време е предвидено увеличение на финансирането по европрограми, обърна внимание Кирил Арсов.

Парите за образование са орязани с 19 млн. лева (13 от общината и 6 от държавата), като основната част от бюджета за образование е съсредоточен предизборно за ново училище в „Стрелбище” и детска градина в „Младост” 3. Жалко, че това се случва именно при кмета Фандъкова, която е учител, подчерта Арсов.

По отношение на трафика в града хората очакват да стане по-облекчен, но в същото време ГЕРБ не са разкрили нито 1 ново паркомясто. Бият се в гърдите с паркингите на крайните станции на метрото, но те са си по проект много преди да я има партията ГЕРБ. Има завишение на парите за ремонт на общинските улици, като се запазват парите за основни ремонти, а в същото време 3 пъти повече са заделени за кърпене на дупки. Очаквайте продължение на ПР-акцията „кръпка – снимка” в периода от април до август. Не очаквайте пробиви, разширения, не очаквайте решения по този въпрос, беше категоричен Арсов.

Бюджетът на София расте бързо, а резултатите – бавно, отбеляза Каролев и подчерта, че от ГЕРБ са неспособни да решат 4-те основни проблема на софиянци. Според проучвания, цитирани от Каролев, те са – чистотата на града, транспортната инфраструктура, проблемът с уличните кучета и с ромските гета.

Бюджетът на София за чистота е удвоен през 2010 спрямо 2004 г., а резултатите са същите. Владимир Каролев обяви, че балирането и транспортирането на боклука е крайно неефективно решение и припомни, че в предизборната си програма през 2005 г. Бойко Борисов обеща, че „до края на 2006 г. София ще има не един, а два завода за боклук”.
Каролев изчисли, че бюджетът на София за 2011 г. е колкото бюджетите на 10-те най-големи града в страната взети заедно. И повечето от тях са много по-чисти от столицата. Според него досега са изхарчени поне 140 млн. лева за балиране и извозване на софийския боклук – приблизително толкова, колкото струва и заводът за боклук.

Единственото видимо подобрение в транспортната инфраструктура е строежът на метрото, отбеляза Каролев. За него обаче кметската администрация не е изиграла почти никаква роля. Този проект беше стартиран по времето на Тройната коалиция и с основния принос на тогавашния заместник- финансов министър Любомир Дацов, сегашен зам.-председател на НДСВ, припомни Владимир Каролев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5644 |04.02.2011 Ключов свидетел блокира делото срещу Анелия Цветкова . 10| 6578 |03.02.2011 Глоба грози Продан Христов за лекарството срещу рак? . 14| 5197 |03.02.2011 Дясна ръка на Сидеров стяга протести срещу ГЕРБ . 4| 5052 |03.02.2011 Отхвърлиха лекарството на Продан Христов срещу рак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads