Реклама / Ads
4| 6102 |07.07.2007 НОВИНИ

И Нефтохим се вдига срещу ангарията

.
Около 800 работници от рафинерията се разбунтуваха за по-добри условия на труд и намален работен ден. Те са блокирали северния изход към Бургас. Към протестиращите непрекъснато се присъединяват нови и нови техни колеги, които подкрепят исканията. Полицейски сили са извикани от Бургас да охраняват пътя към морския град от стачниците. До момента и двете страни запазват спокойствие и до батални сцени
 
„Вече окървавихте миньорските протести, не посягайте и тук!", скандират нефтохимици. Има и части за борба с масовите безредици. Водачите на протеста приканват колегите си да не провокират униформените. Всички те още в началото на бунта паднаха на колене и с едноминутно мълчание почетоха жертвите на трудови злополуки.

Полицаите също запазват самообладание и само напомнят непрекъснато в какви рамки е позволен протестът и предупреждават да не се блокира пътя.

Митингът е втори след протеста от 18 юни, когато служителите на „Нефтохим" се събраха пред храм-паметника "Свети Александър Невски". Те настояват за промяна на Наредбата за намалено работно време в предприятията с вредни условия на труд. Тя влезе в сила на 1 март 2006 г., но бургаската рафинерия не влиза в списъка на посочените предприятия.

Преди промените работата в "Лукойл - Нефтохим" се определяше като първа категория, а дневната смяна - с един час по-малко от общоприетите 8 часа. Освен за намалено работно време, работниците настояват да бъдат пенсионирани в графата първа категория и за допълнителен платен годишен отпуск.

От началото на месец юли това са третите мащабни протести след тези на служителите на Пирогов и Марица Изток, където се стигна до сблъсъци с полицията. „ФН"  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5127 |05.07.2007 Варненци протестират срещу сектантска църква . 4| 5711 |28.06.2007 АТАКА: ГЕРБ на път да провали общия фронт срещу Доган за местния вот . 0| 5420 |27.06.2007 Либийският съд отложи за 18 юли новото дело за клевета срещу медиците ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads