Реклама / Ads
13| 5264 |02.02.2015 НОВИНИ

Сл. Нейков за Фрог: Енергийният сектор не е социален сектор

.
Славчо Нейков, председател на института за енергиен мениджмънт Източник: Bulgaria On Air
Най-важното в момента е обществото, политиците и всички участници на пазара да запазят спокойствие и да се ръководят от разума. Да се търси диалог за проблемите в енергетиката, за да се намерят най-добрите решения. Те трябва да съответстват на закона, а не на популизма, коментира пред Фрог нюз експертът по енергийна политика Славчо Нейков.
 
Притеснява ме насроченото за утре заседание на парламентарната Комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР. Според обявения дневен ред първа точка е за „Изслушване и обсъждане на доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за процедурата по отнемане на лицензите на електроразпределителните предприятия.” Объркан съм от тази точка по две причини, заяви той.

На първо място, защото никога досега не е ставало дума за отнемане на лицензи на електроразпределителните предприятия, а за електроснабдителните. Предполагам, че става дума за техническа грешка на Интернет сайта на парламента.

Втората причина да съм притеснен от подобно обсъждане на този етап е, защото става дума за процедура, която не е приключила. Контролът по отношение на ДКЕВР е съдебен, не парламентарен. След като ще се разглежда и изслушва такъв доклад от страна на парламентарна комисия, предполагам ще излязат и с някакво решение. Интересно на какво основание ще се произнесат. Аз не оспорвам правото на парламента да създава каквито комисии прецени за необходимо, но все пак, когато става въпрос за компетенции, водещ е законът за енергетиката, каза Нейков.

Същевременно има и по-принципни неща, които изникват по повод въпроса с лицензите. Тази тема се появява периодично. Фактически единствено компетентната ДКЕВР се оказва най-мълчаливата в това отношение. Като че ли политиците говорят много повече по темата, въпреки че не са компетентен орган.

Въпросите за енергийния сектор са свързани с енергийната бедност, както и въпросът за бедността изобщо. Защото, въпреки че се е превърнало в клише, е важно да се повтори – не са толкова високи цените, колкото са ниски доходите, припомни енергийният експерт.

Много по-целесъобразно е, и се радвам, че това е залегнало изрично в програмата на правителството – да се акцентира върху темата за енергийната бедност. Защото тя е многопластова. При разглеждането й не трябва да се забравя, че енергийният сектор не е социален сектор. Той трябва да се развива на пазарни принципи. Тези, които имат нужда от социално подпомагане, трябва да получат такова, защото тяхната съдба безспорно е много важна. Но това става по линия на социалните функции на държавата, а не през енергийния сектор.

В България връзката с темата за отнемането на лицензиите е много пряка, защото тя възниква всеки път, когато има някакво напрежение в обществото.

В конкретния случай, аз останах изненадан, че тази тема отново се поставя на преден план. Това, което бе проблем, е свързано с издаване на две сметки в по-кратък от стандартния период в едно от ЕРП-тата, което до голяма степен се оказа буре в чаша вода. По думите на регулаторната комисия това не представлява нарушение и съответната нормативна рамка е спазена, изтъкна Нейков.

Министърът на енергетиката в рамките на своите правомощия възложи и техническа проверка. Откритите нарушения бяха свързани с една паднала пломба, счупена панта и няколко електромера, при които има разминаване при показателите на часовника за превключване на часа за дневна и нощна тарифа. Същевременно Комисията за защита на потребителите също се самосезира и до колкото ми е известно и тя не откри съществени нарушения.

На фона на тези факти, ако погледнем стъпките, които бяха предприети, наблюдавам сериозно несъответствие. Имаше масирани медийни изяви дни наред, извънредни заседания на парламентарни комисии. Стигна се дотам, че две парламентарно представени партии официално поискаха отнемане на лицензите. Независимо, че става дума за действия на само едно електроснабдително предприятие. Паралелно се заговори официално за мораториум върху цени.

Най-важното в момента е обществото, политиците и всички участници на пазара да запазят спокойствие и да се ръководят от разума. Да се търси диалог, за да се намерят най-добрите решения. Те трябва да съответстват на закона, а не на популизма, е апелът на енергийния експерт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5504 |02.02.2015 Първо във Фрог: С още месец удължават проверката срещу Борислава . 3| 6055 |02.02.2015 Шефът на пожарната пред Фрог: Подготвяме евакуация на хората край яз. Одринци и Цонево . 23| 5910 |30.01.2015 А. Ковачев за Фрог: Д-р Желев беше един от най-изявените критици на комунизма . 15| 6299 |30.01.2015 Кошлуков за Фрог: Д-р Желев не правеше компромиси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads