Реклама / Ads
37| 7053 |30.08.2013 НОВИНИ

Нейнски: Всички знаят, че е използвано химическо оръжие в Сирия

.
Незабавно трябва да има дебат в Народното събрание относно позицията в Сирия и позицията на България, това заявиха пред Нова Телевизия бившите външни министри Надежда Нейнски, Ивайло Калфин и Николай Младенов.
 

Според българският евродепутат и бивш министър Надежда Нейнски ситуацията в Сирия продължава да бъде сложна, както и не е лесно да бъде взето решение.

 

“Там има проблеми и има какво да се крие. Очакванията са от мисията с инспектори да кажат какво се случва. Няма съмнение, че е използвано химическо оръжие. Въпросът е кой го използва. Категорично смятам, че човешките права не могат да бъдат вътрешен проблем на една страна, защото някой смятат, че каквото се случва в страната си остава там.

Това, което се случва е геноцид към собственият им народ. Сирия е държава, която има големи възможности и съюзници, но международната общност не може да остане безучастна.”

 

Ивайло Калфин, евродепутат от БСП и също бивш външен министър, напомни, че Русия и Китай очакват резултати от мисията на инспекторите, които се връщат днес и преди да се върнат не може да бъде взето решние.

 

На пряката телефонна линия беше и бившият министър Николай Младенов, който в момента е официален пратеник на ООН в Ирак. Според него конфликът в Сирия рискува да обхване и съседните страни.

 

„Най-голямата опасност е и за Ливан и Ирак, ако конфликтът не бъде овладян. Когато говорим за химическото оръжие, от което през последните 2-3 дни починаха 500-600 човека, това не може да бъде подминато. И Русия и Китай казаха, че осъждат използването на химическо оръжие.

Дипломатическите средства все още не са изчерпани. България също може да играе роля, като се възобнови диалогът между всички религиозни групи в страната. България не може да действа без подкрепата на НАТО и ЕС, както и трябва да действа без мандат на ООН."

 

Калфин не пропусна за коментира и позицията на президента Плевнелиев.

 

„Вчера Плевнелиев съобщи, че ако се наложи България да участва в операция, тогава ще свика консултативен съвет. Смятам, че тогава ще е твърде късно.“

 

И тримата вътрешни министри се съгласиха, че трябва незабавно да има дебат в Народното събрание относно случая в Сирия и позицията на България.

 

Според Надежда Нейнски употребата на химическо оръжие е онази червена линия, която не може да се прекрачи и рябва да бъде даден шанс на хората в Сирия да защитят правата и животите си.

 

Тримата министри не подминаха и евентуалната заплаха от бежанска вълна, която може да обхване, както съседните страни и Европа, така и Блгария

 

„Заплахата от бежанска вълна е много опасна. Говори се, че в Италия над 25 000 бежанци са на границите им. В Гърция се очаква също голяма бежанска вълна. В България се очаква също голяма бежанска вълна, заради Турция, които са заявили, че ще участват в евентуална военна интервенция.“, каза Нейнски.

 

Калфин също изказа своето притеснение относно бежанската вълна и участие на Турция във военни интервенции в Сирия.

 

„Българската икономика ще пострада от дестабилизация, със сигурност, ако Турция се включи във войната. Има 2 милиона бежанци, които са излезнали от Сирия. В България в момента са 7300. Ако дойдат на нашата граница, не може да ги върнем, нито в Турция, която ще е във война, нито в Сирия.“

 

Младенов не се съгласи с мнението на другите двама бивши министри и обясни, че България има двустранно споразумение с Турция и ако дойдат незаконно бежанци може да бъдат върнати в Турция. Според българският ни представител на ООН в Ирак България не е цел на бежанският поток на Сирия в момента. Той заяви също, че правителството, както и министър Вигенин все още нямат конкретна позиция за Сирия и трябва бързо да вземат такава.

 

Надежда Нейнски завърши, че дипломацията на България трябва да е много активна, както и напомни, че в сирийската опозиция има крила, който застават на страната на Ал Кайда.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 5753 |28.08.2013 Борисов по Фейсбук: Преди да изгонят всички кадърни, управляващите няма да се спрат . 14| 7072 |20.08.2013 Експерт: Ако бяха гръмнали всички газови бутилки, падаше цялата сграда . 15| 4812 |15.08.2013 Всички от ГЕРБ в парламента в петък . 8| 5923 |29.07.2013 Р. Петков: Белият автобус беше като да изпращаш сватбари пред всички камери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads