Реклама / Ads
11| 4280 |07.09.2023 НОВИНИ

Нелепа или необходима е сглобката: Анализатори в спор

.
Анализатори влязоха в лют спор около така наречената ”сглобка” между ГЕРБ и ПП-ДБ. В студиото на bTV Андрей Райчев, Румяна Коларова и Евгений Кънев се скараха дали настоящото управление е ”нелепо”, какво е свършило за времето, в което ”сглобката” съществува. Разкри ли бедствието по Южното Черноморие доколко адекватна е властта?
 

Правителството действа адекватно за справяне с трагедията край Царево, категорични са Румяна Коларова и Евгений Кънев.

 

“Има бърза реакция и се прави онова, което е възможно. Имах възможност “да се потопя” в бедствието във Волос. Превенцията е по-силно изразена в Гърция, където мобилните телефони на населението се използват за аларма на метеорологичните служби. После властите казват какво може и какво не може да се прави. ако имаше такава превенция, част от средствата, които сега са необходими за възстановяване, щяха да са спестени”, посочи Кънев.

 

Според Румяна Коларова потопът е бил абсолютно неочакван.

 

"Имаше дъждове, но те въобще не бяха силни. Наистина засилването на дъжда беше неочаквано. Сутринта нищо не е имало. Трябва да знаем, че не е имало много време за реакция. Това не е циклон който се изнася бавно и може да бъде предвиден, каквато е ситуацията в Гърция", обясни Коларова.

 

"За мен хубаво е, че хората не хленчат, няма истерия и паника. Действията са разумни. Много често при такива действия се случват истерични състояния", коментира Андрей Райчев.

 

Андрей Райчев смята, че има "нормализация" в отношенията на партиите в "сглобката". Той посочи още, че "не вижда нищо лошо" зад евентуалното участие на Алексей Петров в съставянето на правителството.

 

Припомняме, че миналата седмица Бойко Борисов потвърди слуховете, че бившата барета е организирал срещата между ПП-ДБ и ГЕРБ. Премиерът "Денков" заяви, че не познава Алексей Петров и никога не се е виждал с него. По-късно Борисов уточни, че всъщност той е организирал "логистиката" около разговорите, но не е присъствал на тях.

 

"Не мога да схвана какво лошо е направил Алексей Петров. Фактът, че той е лош, не следва, че всичко, което е направил, е лошо. Свързал свой познат с друг свой познат. Не схващам в какво стои упрека. Те не са стояли на една маса, не е поставял условия", смята Райчев.

 

Анализаторът допълни, че вътрешно в "сглобката" има много тежък срам, който избива в истерия. Според него той идва от редиците на ПП-ДБ. Райчев дори даде за пример последното напрежение около УМБАЛСМ "Пирогов" и бившият вече съветник на военния министър Тодор Тагарев Мустафа Емин.

 

"Вместо той да бъде моментално отстранен, започна да получава подкрепа. Оказа се, че Путин нещо е направил в "Пирогов". Образува се цяло движение, което твърдеше, че това е руска пропаганда. Ужасът от това, че те нищо не правят, преминава в истерия", смята Райчев.

 

Според Евгений Кънев "архитектът" на тази коалиция е всъщност президентът Румен Радев, който с антиевропейската си и проруска политика е създал нуждата от подобно правителство. Освен това Кънев не се съгласи с Райчев и го контрира:

 

"Не може да говорите за функциите на парламента и да кажете, че правителството нищо не прави. МОЧА не е тема на правителството. Нещата, които прави кабинета, изискват подготовка - законите, които сега влизат за гласуване, са минали през много комисии и анализи. Това е геополитическа сглобка, която трябва да реши важни проблеми - Шенген, Еврозоната, законите за ПВУ", категоричен беше Кънев.

 

Според Румяна Коларова любопитно е било, че ПП и ГЕРБ са се срещнали след уговорка с Алексей Петров, а не при предишния цикъл разговори, които водеха излъчените от ГЕРБ преговарящи Соломон Паси и Росен Плевнелиев.

 

"Защо ПП предпочитат Алексей Петров пред Соломон Паси и Росен Плевнелиев? Причините да се формира тази коалиция са абсолютно вътрешнополитически - необходимостта да се решат тежки вътрешнополитически проблеми. Не може да си член на НАТО и цялата ти армия да е с руско оръжие. Не може да си интегриран в ЕС и да имаш монопол при производството на горивата. Това са тежки вътрешни противоречия. Виждаме, че единственият начин да се решат, е да се формира такъв тип коалиция", допълни Коларова.

 

По думите й казусът с "Пирогов" е показал колко фундаментално сбъркана е активността в "сглобката".

 

"Назначават "свои хора". След като човекът на Тагарев, е направил нещо в "Пирогов", военният министър се чувства лично ангажиран и трябва да го спасява. Това не е принципът на демокрацията. И нито един човек не е незаменим", смята още Коларова.

 

"Борисов чака "Възраждане" да станат втора политическа сила", категоричен беше Андрей Райчев, според когото партията на Костадин Костадинов печели заради "слабата игра" на ПП-ДБ.

 

"Борисов залага много повече на това да има свое правителство. Мълчи, защото следва ротация. След нея ще има съвсем нов състав на МС. Единственият вариант, при който той ще свали кабинета, е ако не получи гаранции за личната си сигурност", смята Кънев.

По думите му това означава нови назначения във ВСС да не се занимават с Борисов.

 

"Ситуацията е нелепа. Ще свърши на урната", счита Райчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2740 |08.08.2023 Милен Керемедчиев: Нашата реакция на дългите учения на Русия в Черно море е абсолютно необходима . 24| 7156 |22.06.2023 Ще счупим сглобката: Лена Бориславова със СМС до Десислава Атанасова . 5| 12128 |20.06.2023 Министърът на образованието проф. Цоков алармира: Необходима е промяна при оценяването на учениците . 9| 2766 |16.06.2023 Лена Бориславова: Необходима е истинска съдебна реформа, а не подмяна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads