Реклама / Ads
0| 4042 |08.08.2016 НОВИНИ

Ненчев ще решава дали съюзниците да свалят нарушители в небето ни

.
Николай Ненчев
Българският военен министър Николай Ненчев ще има последната дума дали партньорски изтребител, който изпълнява съвместна охрана на въздушното ни пространство, ще може да сваля нарушител. Решението на Ненчев ще се чака, дори и ако Народното събрание оторизира самолетите на чуждата държава да патрулират въоръжени. Това обясни зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов.
 

Той съобщи, че първият Air Policing ще бъде факт до края на тази година, като военното министерство преговаря със САЩ и Полша."САЩ и Полша са проявили интерес за съвместен Air Policing на българското въздушно пространство и вече се водят преговори", заяви Атанас Запрянов.

"С Полша са проведени разговори и там, и тук, проведе се рекогносцировка на полски военни специалисти в България, да се запознаят с военно-въздушната база в Граф Игнатиево. Разговорите със САЩ са облекчени от това, че имаме двустранно споразумение за военно сътрудничество, така че и с тях разговорите продължават", каза още той пред Дарик.

По думите му можем да имаме първият Air Policing със САЩ в рамките на тази година.

За да се приложат, проектодоговорите за съвместна охрана на небето трябва да бъдат одобрени от правителството и Народното събрание. Договорите ще конкретизират времето и продължителността на съвместните дежурства, задачите, както и финансовите параметри, посочи Запрянов и уточни, че средствата няма да са от бюджета на ВВС: "Заплатите, командировъчните, всичко си остава за сметка на изпращащата държава. България може да участва в споделяне на транспортните разходи по отношение на настаняването - транспортирането до базата и мястото за настаняване".

По отношение използването на оръжие при съвместен Air policing, ген. Запрянов обясни: "Независимо че НС може да оторизира съюзните летци да използват оръжие, отговорността и командата в случай на ренегат е възложена на министъра на отбраната и те са длъжни да изпълняват разпорежданията му".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4452 |08.08.2016 БЧК организира помощ за пострадалите в Македония . 0| 4599 |06.08.2016 Корнелия Нинова: Борисов е разколебан дали да се кандидатира за президент . 0| 3978 |05.08.2016 По 43 презерватива на състезател раздали на Олимпиадата . 0| 4388 |04.08.2016 Съдът решава за мярката неотклонение на четиримата задържани полицаи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads