Реклама / Ads
3| 2973 |27.10.2021 НОВИНИ

Необичайно наказание: Крадци трябва да четат Марк Твен и Джек Лондон

.
Източник: БГНЕС
Малиновски районен съд в Одеса разпореди на двама мъже, обвинени в кражба на авточасти и касетофони, да четат произведенията на Тарас Шевченко, Марк Твен и Джак Лондон, предават руските медии.
 

Обвинените са на 23 и 19 години. В началото на тази година младежите крадат части и касетофони от две коли, пренасяйки ги в раниците си, но охрана ги забелязва. Крадците се уплашили, захвърлили раниците и избягали. Задържани са по-късно, когато се връщат за раниците. Двамата обвинени не са съдени преди.


"Предвид личността на двамата нарушители, твърде ограниченото им развитие и неразбирането на имуществените отношения, се налага наказание с определени характеристики", гласи съдебното постановление.


Произведенията, които трябва да се прочетат, са: "Приключенията на Том Сойер" и "Приключенията на Хъкълбери Фин" от Марк Твен, “Белият зъб” на Джак Лондон, както и стихотворението на Тарас Шевченко „Минават дни, минават нощи...“ 


Съдията обясни, че подобно наказание ще помогне на престъпниците да разширят кръгозора си от знания.


„На въпроса за училищната литература [престъпниците] отговориха, че не помнят нищо от нея, а единият от тях сподели, че изобщо не обича да чете. Съдът заключва, че не по възраст, а по развитие тези лица са почти деца, със собствен ограничен вътрешен свят, със своите уязвими чувства. При определена ежедневна пречка такъв човек без житейски опит, без критично мислене, допуска доста тривиални действия, които по своето съдържание са очевидно общественоопасни “, се казва още в решението на съда.


Достоевски също беше споменат в съда:

 

„Тъй като според Ф. М. Достоевски да спреш да четеш книги, означава да спреш да мислиш, четенето на произведенията, определени от съда за обвинените, ще бъде стимул за мислене и разбиране на света, без да се извършват обществено вредни действия. Произведенията, определени от съда и които са част от детската литература (уроци по чуждестранна литература от 5. клас), са точно предназначени да формират у детето всички добри и сърдечни чувства както към него, така и към света около него. Освен това те показват как хората съжителстват в продължение на много години, не само без враждебност и омраза един към друг, но и с необходимото уважение в обществото към ценностите на живота и с установени правила.”

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 26257 |09.07.2021 Николай Милчев: Не се просълзявайте от умиление, като видите нааканите физиономии на нашите гигантски крадци! . 4| 10523 |05.06.2021 Христо Проданов, БСП: Не може крадците да са по министерства и агенции - те трябва да са в затвора . 11| 3203 |15.04.2021 Арман Бабикян: Пренасяме напрежението вътре, за да няма спокойствие за крадците . 6| 3225 |02.04.2021 Бивш депутат: Изберете разумни и отговорни хора, а не смешници, лъжци, крадци и циркаджии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads