Реклама / Ads
2| 2284 |11.10.2024 НОВИНИ

Необичайно природно явление: Полярно сияние озарява небето над България

.
сияние Източник: Река Дунав и сиянието, Лом / Мартин Иванов, фейсбук
Необичайна червена светлина обезпокои хората в България. Много от вас ни изпратиха снимки на червеникава светлина, наподобяваща пожар, която беше забелязана не само в България, но и в Румъния, Молдова, Полша, Германия, Франция, Англия, Гърция и Унгария. Всъщност това е полярно сияние, което се появи в резултат на силната магнитна буря, очаквана да удари нашата планета.
 

Полярно сияние се вижда от България, а магнитната буря достигна степен G5, което означава, че е изключително силна. Възможни са проблеми с комуникационните системи и електрическото напрежение, съобщи IFLScience. Това явление се наблюдава дори до тропиците. Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 „слаб“, G2 „среден“, G3 „силен“, G4 „много силен“ и G5 „изключително силен“. За първи път от януари 2005 г. насам Центърът за прогнозиране на космическото време на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) издаде предупреждение за силна геомагнитна буря. Изключително високоскоростна плазма от Слънцето се приближава към Земята.

 

Нашата планета има силно магнитно поле, което ни защитава, но е важно да сме наясно с потенциалните последствия от най-мощните геомагнитни бури. Те могат да предизвикат проблеми с електрическото напрежение, да нарушат навигационните системи и да създадат затруднения в работата на спътниците, които използваме за комуникации и други важни дейности. Освен това те могат да предизвикат прекъсване на радиовръзките. От друга страна, такива бурни явления могат да ни подарят красиви полярни сияния. 

 

 

Земята се излъчва светлина в зависимост от газовете, с които частиците взаимодействат.

 

Количеството и енергията на плазмата са толкова значителни, че полярните сияния ще се виждат на по-ниски географски ширини от обикновено - вероятно чак до северна Калифорния в САЩ и северна Германия в Европа. В южното полукълбо светлинни явления ще се наблюдават в Тасмания и Нова Зеландия.

Причината за всичко това е голямо и активно слънчево петно, наречено AR3664, което през последните дни стана причина за няколко слънчеви изригвания. Слънчевото петно е широко колкото 16 Земни диаметъра и може да се види с просто око. Поне пет коронални изхвърляния на маса са насочени към Земята, като три от тях може да се обединят в така наречения „канибал“ – процес, при който по-бързо изригване настигне предходните и се слива с тях, създавайки огромна вълна от плазма.

 

Плазмата ще достигне Земята още днес - 10 май, като пикът на бурята ще бъде в събота. Геомагнитната буря ще продължи до 12 май.

През всеки слънчев цикъл, който продължава около 11 години, се случват около 100 силни геомагнитни бури. Екстремни слънчеви бури като тази са по-редки – около четири на цикъл. Последната такава буря се случи на Хелоуин през 2003 г., причинявайки прекъсвания на електрозахранването в Швеция и повреда на трансформатори в Южна Африка.

 

 

Защо полярното сияние беше червено?

Полярните сияния, познати още като аурори, се наблюдават на различни височини в земната атмосфера. Те възникват поради взаимодействието на заредени частици от Слънцето с газовете в нашата атмосфера. Съществуват два основни вида аурори – аурора бореалис (северни светлини) и аурора аустралис (южни светлини).

 

Аурори на голяма височина: Те се наблюдават на височини между 80 и 300 километра над земната повърхност и са съставени главно от атоми кислород, които излъчват зелена и червена светлина при взаимодействие със слънчевите частици.


Аурори на ниска височина: Тези аурори, които са по-редки, се наблюдават на височини до 100 километра и излъчват предимно червена или розова светлина, предизвикана от молекули азот.


Височината на аурорите зависи от много фактори, включително енергията на слънчевите частици, силата на земното магнитно поле и географското местоположение. В по-ниски географски ширини, като България, аурорите обикновено се виждат на по-големи височини.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4351 |11.10.2024 Великобритания обмисля изпращане на военни инструктори в Украйна за обучение на новобранци . 4| 2188 |11.10.2024 Израелски удари разтърсиха центъра на Бейрут . 0| 2339 |11.10.2024 Минималната работна заплата в ЕС: 477 евро в България срещу 2500 евро в Люксембург – мечта или реалност? . 1| 2194 |11.10.2024 Какво време ни очаква в последния работен ден от седмицата?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads