Реклама / Ads
1| 4050 |19.01.2024 НОВИНИ

Нетаняху публично отхвърли призивите на САЩ за палестинска държава

.
Напълно официално израелският премиер Бенамяни Нетаняху отхвърли призивите на САЩ за създаването на палестинска държава. Много експерти и дипломати са на мнение, че това е единственият възможен изход от настоящата криза в Близкия изток, разразила се заради войната между Израел и групировката Хамас. 
 

На пресконференция непокорният Нетаняху обеща да продължи израелската офанзива в анклава "до пълна победа" - унищожаването на Хамас и връщането на станалите заложници. Израелският премиер допусна, че това може да отнеме "още много месеци".


Международният натиск срещу Израел се засилва все повече. Причината - големият брой цивилни жертви, които управляваното от Хамас Министерство на здравеопазването в Газа оценява на почти 25 хил. 85% от живеещите в анклава са били принудени да напуснат домовете си заради войната. Газа е изправена пред хуманитарна катастрофа, предупреждават международни организации. 





САЩ, които са най-верните съюзници на Израел, както и други държави, настояха да се съживи идеята за създаване на две държави. Надеждата в много кръгове е, че настоящата криза може да принуди воюващите страни да се върнат към масата на дипломацията. Но коментарите на Нетаняху показват, че намеренията му са напълно противоположни. Нетаняху каза, че Израел трябва да има контрол върху сигурността върху цялата земя на запад от река Йордан, която ще включва територията на всяка бъдеща палестинска държава.


"Това е необходимо условие и противоречи на идеята за палестински суверенитет. Какво да правим? Казвам тази истина на нашите американски приятели и спрях опита да ни бъде наложена реалност, която би навредила на сигурността на Израел", посочва Нетаняху. 


Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби също призна, че "очевидно" Вашингтон и Тел Авив виждат нещата по различен начин. 


Позицията на Нетаняху за създаването на палестинска държава не е новина. Израелският премиер прекара по-голямата част от политическата си кариера, противопоставяйки се на тази идея. Миналия месец Нетаняху дори заяви, че е "горд", че е предотвратил създаването й. Публичното противопоставяне на натиска от Вашингтон обаче и решимостта на Нетаняху да остане в руслото на сегашния военен курс показват, че пропастта със западните съюзници на Израел става все по-голяма.  

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5449 |19.01.2024 Божков: Всичко ми взеха. Занимавам се с политика сега . 0| 4116 |19.01.2024 Носителката на “Аскеер” Емилия Ованесян загина при пожар . 13| 15254 |19.01.2024 Божков - на разпит в СДВР. Акцията в София - заради убийството на Алексей Петров /обновява се/ . 15| 8066 |19.01.2024 Камен Невенкин: Най-голямата глупост в една война, която Русия не печели, е да отвори втори фронт /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads