Реклама / Ads
12| 4785 |30.12.2020 НОВИНИ

New York Times: България използва бусове за кренвирши за доставка на първите ваксини

.
Този уикенд България получи първата доставка на ваксините срещу COVID-19 на Pfizer. Доставени бяха 9 750 дози. Преди имунизацията да започне в неделя, българските власти обаче решиха да разпространят ваксините в страната с бусове за кренвирши.
 

Ескортирани с полиция, няколко хладилни микробуса доставиха ваксините в няколко града. Разработката на Pfizer/BioNTech трябва да се съхранява при екстремно ниска температура от -70 градуса по Целзий, за да остане ефективна. Може да се съхранява за температура между 2 и 8 градуса в рамките само на пет дни. 


Новината за нетрадиционния избор за транспортиране предизвика вълна от подигравки в социалните мрежи. Появиха се всевъзможни колажи с логото на Pfizer и направени на фотошоп снимки с наденички и майтапи заляха Facebook и Twitter.  


Кампанията по ваксинирането обаче започва в момент, в който България е една от страните с най-висока смъртност в Европейския съюз. В държавата умират повече от 25 на 100 000 души на двуседмична база, а здравната система изпитва трудности да поеме потока от пациенти.


И докато едни се забавляваха с колажите други изразиха притесненията си. Според някои хора това е сигнал, че държавата не е добре подготвена да получи и съхрани първите ваксини.


“Няма значение дали камионите са с картинки на кренвирши или стекове. Това, което има значение е дали правителството стриктно спазва правилата за дистрибуцията и съответно съхранението на ваксината”, посочва пред New York Times адв. Мария Шаркова.


Според нея това може да направи България правно уязвима, след като компанията производител не носи отговорност, ако протоколите не се следват правилно. Освен това по думите и случилото се ще засили скептицизма сред българите.


“Има много хора, които нямат общо с антиваксърите, които се колебаят дали да се ваксинират срещу COVID-19. Вместо да се използва този момент на доставката, за да се разсеят страховете на българите, държавата се превърна в обект на подигравки”, допълни още тя.


“Българските власти знаят от известно време, че ваксините пристигат у нас. Смущаваме факта, че правителството реши да използва камион за кренвирши, вместо лицензирано за разпространение на термолабилни лекарства превозно средство”, допълва Десислава Николова от в. “Капитал”.


Здравният министър проф. Костадин Ангелов увери българите, че бусовете са отговорили на всички нужни за съхранението на ваксината изисквания и определи като “неуместни” вдъхновените от месните колбаси майтапи. Той обеща, че първата партида е била изключение и следващите доставки на ваксината ще бъдат разпределени чрез транспорт, осигурен от производителя.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3805 |30.12.2020 България помага на Хърватия със 100 хиляди евро . 6| 3945 |30.12.2020 Сеизмолог: Възможно е да има земетресение и в България . 25| 4435 |29.12.2020 Александър Вучич: От утре руски газ потича към Сърбия по ”Балкански поток” от България . 33| 16632 |29.12.2020 В България е така! Как човек може да умре от рак, докато прокурор твърди, че „диагнозата не може да се приеме с категоричност“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads