Реклама / Ads
3| 7098 |04.08.2018 ПОЛИТИКА

”Зелените” искат главата на министър Нено Димов заради концесии на Христо Ковачки

.
Източник: БГНЕС
Предоставянето на концесии на бизнесмена Христо Ковачки е опасно, обяви партия ”Зелените”. В съобщение до медиите те разказват как Ковачки заобикаля екологичното и трудовото законодателство. Заради мълчанието на министъра на околната среда и водите Нено Димов пък партията за пореден път настоява за оставката му.
 

"Зелените" обясняват, че са силно обезпокоени от решението на правителството тихомълком да разреши на свързани с Ковачки компании да вземат на концесия нови находища на лигнитни въглища - в община Сливница, и медна руда до Ямбол, в съдружие с Атанас Тилев, който през 90-те години стана известен като собственик на фалиралата "Банка за земеделски кредит".

 

Само преди две седмици пък друга фирма, свързвана с Ковачки – "Въгледобив Бобов дол" беше извадена от процедура по несъстоятелност, въпреки огромни необслужвани задължения, коментират от "Зелените".

 

"Възходът на бизнеса на Ковачки започва веднага след убийството на неговия съгражданин Косьо Самоковеца през 2003 година. Бизнесменът се насочи към най-мръсните отрасли – политиката и минното дело. Негова собственост са фабриката за брикети "Брикел", известна в Гълъбово като "раковото отделение", мините и ТЕЦ-а в Бобов дол, мини "Черно море" (в несъстоятелност), редица Топлофикации, като почти всичките му компании официално трупат огромни загуби, а задълженията им приближават 1 милиард лева (основно към бюджета и Първа инвестиционна банка)", се казва още в съобщението на партията.

 

Там се допълва, че няколко поредни правителства, основно ръководени от премиера Бойко Борисов, си затварят очите и не закриват ТЕЦ-овете "Брикел" и "Бобов дол", които отдавна надхвърлят всякакви норми за изхвърлени отрови в атмосферата. В момента България е единствената страна, срещу която има действия на Европейската комисия заради нивата на замърсяване със серен диоксид. Основен замърсител е именно "Брикел", посочват от партията.

 

"Решението на Министерски съвет означава, че ГЕРБ и Патриотите му предоставят карт бланш да извършва геноцид над хиляди българи в Ямболско и Сливнишко през следващите 30 години. Разходите за влошеното здраве и унищожена природа от дейността на фирмите на бизнесмена ще надхвърлят многократно ползите, като се има предвид, че дългогодишна практика при неговите компании е да забавят заплати и да не внасят осигуровки на служителите си", посочват от "Зелените".

 

Партията отбелязва, че недоумение буди поведението на министъра на околната среда Нено Димов, обявил чистият въздух за приоритет в програмата си, а "в същото време мълчи позорно за разрешението за добив на лигнитни въглища - най-замърсяващата въздуха суровина за производство на енергия въобще. И то в полза на бизнесмен, който има доказан опит в неспазването на всякакви стандарти", се казва в съобщението на партията.

 

Поради това "Зелените" за пореден път настояват за оставката на Димов. "Той е неспособен да запази интересите на природата и гражданите в нито една сфера. А в случая с новите концесии става въпрос за символ на всичко, което не трябва да се допуска в индустрията. Защото от това страда нейния имидж, включително и на добросъвестните инвеститори", аргументира се партията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6339 |13.05.2018 Хиляди по улиците в Румъния, искат оставката на премиера . 11| 7703 |21.03.2018 В СДС искат оставката на лидера си Лукарски . 8| 7159 |13.03.2018 Валери Симеонов: Управляващите в Русия искат слугинаж и подчинение . 17| 49840 |27.02.2018 Октай пред Фрог: Доган може да отреже главата на Пеевски заради сделката с ЧЕЗ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads