Реклама / Ads
7| 3610 |22.02.2021 НОВИНИ

ДБ обжалва отказа за видеизлъчване при броенето на бюлетините

.
“Демократична България” обжалва отказа на Софийския административен съд (АССГ) да разгледа жалбата ѝ срещу забраната за видеонаблюдение и излъчване от броенето на бюлетините на парламентарните избори на 4 април.
 

Жалбата е срещу решение на ЦИК от 8 февруари, с което са одобрени Указания за обработването и защитата на личните данни в изборния процес, разработени съвместно с Комисията за защита на личните данни. ЦИК възприе, че наблюдателите, застъпниците и представителите на партиите и коалициите не могат да заснемат и разпространяват видео от преброяването на бюлетините, защото това съставлява обработка на лични данни, която не е допустима от закона.

 

На 15 февруари първоинстанционният съд остави жалбата без разглеждане и посочи, че определението му е окончателно. Според “Демократична България” обаче разпореждането е незаконосъобразно, а съдебният акт подлежи на обжалване. Затова формацията иска от Върховния административен съд да върнете делото на АССГ за разглеждане по същество.

 

Обединението се позовава на чл. 120, ал. 2 от Конституцията, според който може да бъдат обжалвани всички административни актове, освен изрично посочени със закон.

Формацията се мотивира също, че с Указанията си ЦИК всъщност създава правила, които засягат правата и задълженията на участниците в изборния процес. “В Изборния кодекс няма разпоредба за това дали застъпниците, представителите на партиите и коалициите и наблюдателите могат да заснемат процеса на броене на бюлетините или не. Няма изрична забрана по този въпрос. Същевременно в Указанията се съдържа текст, който сочи, че “всички останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение”, се казва в жалбата.

 

“Демократична България” изтъква и че в определението си АССГ казва, че обжалваните указания на ЦИК имат общ характер и засягат всички видове избори, а не само парлментарните на 4 април. “Към 15.02.2021 г. - момента на издаване на оспорваните указания, се подготвят два различни вида избори - частични избори за местни органи на власт, насрочени за 28.02.2021г., и избори за народни представители, насрочени за 04.04.2021. Оспорваните от нас указания са оповестени на Интернет страницата на ЦИК именно в секцията “Избори за Народно събрание 2021”, а не в общ раздел или в секцията “Частични избори”, се посочва в жалбата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3623 |20.02.2021 Две дела за 4 часа - Навални е изправен пред изпитание, докато обжалва присъдата си . 4| 3147 |19.02.2021 Безредици: За поредна вечер Испания отказа да заспи . 5| 4163 |18.02.2021 Съдът отказа да заличи БНС – организаторите на Луковмарш . 26| 5408 |18.02.2021 Божков за отказа на Слави: Патерица на хунтата е!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads