Реклама / Ads
2| 4745 |23.12.2021 НОВИНИ

В работилницата на Дядо Коледа: Кои са коледните елфи?

.
Източник: Facebook
Една от вълшебните истории около Коледа и нейните традиции е тази за малките помощници на Дядо Коледа - елфите. Безспорно сте чували за тези магически същества, но знаете ли техния произход и значението им за коледния дух?
 

Коледните елфи са нискоразмерни (подобни на джудже) същества, които живеят с легендарната коледна фигура Дядо Коледа на Северния полюс. Там те му помагат в работилницата за играчки. Тези вълшебни същества са с остри шапки  и носят червени или зелени дрехи. Те имат много заострени уши и дълги носове. Елфите са отговорни и да се грижат добре за елените на Дядо Коледа, както и за шейната му.

 

Смята се, че те са безсмъртни и притежават сили, които са способни да влияят на всичко заобикалящо ни.

 

Произходът на коледните елфи

 

Произходът на елфите се корени в германския, скандинавския и британския фолклор. В миналото мнозина вярват, че тези малки същества притежават магически сили, за да защитават домовете на хората. А що се отнася до “лошите хора”, елфите се справят с тях, като се шегуват с тях “враждебно”. В шегите си те им “пожелават” да сънуват кошмари, да хълцат или ако правят мляко, то да стане кисело. Според легендите, ако не искате елф да се пошегува с вас “лошо”, то поставете купа с каша пред вратата си през нощта.

 

Името „коледен елф“ възниква около средата на 19-ти век, когато известни скандинавски писатели от епохата започват да свързват елфите с Дядо Коледа, представяйки ги като добри създания. Автори като Ейбрахам Виктор Ридбърг пишат подробно за тези същества в своите произведения, представяйки ги само като помощници на Дядо Коледа, а не като обезпокоителни измамници, както са били възприемани преди.

 

Според историците една от първите появи на фразата „коледен елф“ в литературата е открита в непубликуваната книга на американската поетеса и писателка Луиза Мей Алкът от 1850 г. „Коледни елфи“. Що се отнася до визуалния образ на коледните елфи, той се популяризира през 1873 г., след като илюстрация на елфите и Дядо Коледа в тяхната работилница, е изобразена на първата корица на американското женско списание Godey's Lady's Book.

 

Киното и телевизията също допринасят за популяризирането на елфите и тяхната роля като помощници на Дядо Коледа. Някои добри примери за такива филми включват „Работилницата на Дядо Коледа“ от 1932 г. и „ Елф“ от 2003 г. с Уил Феръл в главната роля.

 

Колко елфи помагат на Дядо Коледа?

 

Точният брой на елфите, които живеят с Дядо Коледа и му помагат на Северния полюс, не е известен. Някои твърдят, че Дядо Коледа има тринадесет елфи, докато други казват, че числото е девет. Твърди се и че са само шест. Ето имената на най-известните елфи на Дядо Коледа и съответните им задължения:

 

- Alabaster Snowball е елфът, който отговаря за списъка на Дядо Коледа „Послушни и непослушни“;


- Pepper Minstix е елфът, отговорен за охраната на тайното село на Дядо Коледа и гарантира, че то остава скрито;

 

- Sugarplum Mary (известна още като Merry Christmas) е тази, която отговаря за всички сладкиши, които Дядо Коледа доставя на децата по света. Тя също така помага на г-жа Клаус в кухнята;


- Bushy Evergreen е гордият създател на машината за правене на играчките, които Дядо Коледа доставя на деца по целия свят;


- Wunorse Openslae е архитектът и “механикът” на шейната на Дядо Коледа. Освен че поддържа шейната на Дядо Коледа, Openslae се грижи и за елените;


- Смята се, че Shinny Upatree е най-старият приятел на Дядо Коледа, както и съосновател на скритото село, където живеят Дядо Коледа, г-жа Клаус и всички елфи.
 

Коледните елфи по света

 

В страни, където английският не е основният език, коледните елфи често се наричат с различни имена. Ето някои от тях:

 

- В Германия помощниците на Дядо Коледа се наричат Knecht Ruprecht;
- В Исландия те се наричат ​​Yule Lads;

- В Холандия помощникът на Дядо Коледа се нарича Zwarte Piet (известен още като Черен Петър);
- В много скандинавски страни като Финландия, Швеция, Дания и т.н., помощниците на Дядо Коледа не са елфи - те се наричат nisser.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3377 |09.03.2021 Проф. Костов: Здравната система не е “дядовата ръкавичка”, не се разтяга до безкрай . 5| 4161 |14.01.2021 Дядото на убитото в Мездра дете: Бащата-убиец е изключителен бракониер . 1| 5433 |12.12.2020 Пламен Данаилов: Дали великият ре-старт, който ни представиха не е: „Скъпи Дядо Коледа, бях много ….. и искам още….!“ . 12| 4862 |09.12.2020 Последните думи на дядо с Ковид: Бойко, нали обеща никой да не умира пред болниците?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads