Реклама / Ads

0| 13422 |08.05.2022 НОВИНИ

Експертът И. Хиновски с бомба: Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ, информацията е укривана

.
Иван Хиновски
Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ. Това посочва доклад на американска компания, проучвала възможностите за добив на шистов газ у нас. Информацията съобщи Иван Хиновски, бивш депутат от „Има такъв народ”, председател на Българския енергиен и минен форум в предаването . По думите му информацията е скандална.

"През 2011 г. България получи геоложки доклад от едно проучване на една голяма американска компания, който доказва, че България в Етрополската формация, Северозападна България, не говорим за Добруджа, тя беше измислена, за да се отклони вниманието от Етрополската формация, каза още той.


Той допълни, че до момента не е ставало дума за добив на шистов газ в Добружда, а само за Етрополската формация – районите на Луковит, Ъглен, Пещене, Врачанско, които шистов добив 500 млрд куб. метра газ. Това е потреблението на България за 150 години", каза още Хиновски пред bTV.

 

Той добави, че този доклад дълго време се е укривал.


"През 2011 г. компанията депозира доклад отчет по договор за проучване в Министерството на енергетиката, мълчание, и изведнъж 2012 г. под натиск на зелени неправителствени организации, България наложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ. Тази информация събуди изключително сериозни много тревоги в най-големият доставчик на газ за България - „Газпром”. Това беше тревожна информация и аз имам своя информация, че „Газпром” направи така, че България да остане изцяло зависима от руски газ”, заяви Хиновски.


"През 2012 г. след този мораториум, комисията по енергетика е била склонна да го отхвърли", обясни той.


„Всички проектодокументи, решението на комисията по енергетика в Народното събрание бяха да се отхвърли исканият мораториум на зелените. И 20 минути преди събирането на комисията започнаха да се раздават едни листа и председателят на комисията Мартин Димитров сконфузено каза – Приемаме искането за налагане на мораториум. Много учудващо в последния момент. Имам чувството, че това бяха някакви маневри. Имам чувството, че това бяха някакви маневри, външнополитически”, каза още експертът.


По думите му този доклад е окончателен и е официален.


Той идентифицира невероятни резултати – към 480 млрд. куб. метра природен газ разполага Северозападна България – Луковит, Пещене, Ъглен и други. Това е при допускането за шистов добив, добави Хиновски.


„След приемането на този мораториум през 2012 г. се отправя искане към тази компания да преработи прогнозата и вместо шистов добив да даде прогноза за конвенционален добив. Компанията преработва доклада и дава цифрата 86 млрд. куб. метра. Следва мълчание две години и отговорът е, че няма доказателство за рентабилността на този добива на този природен газ”. Скандално е. Компанията, която предлага добив казва, че е рентабилно и тя внася доклад за геоложко откритие с втората фаза - концесия за добив. Тя го предлага, а министерството казва – не, това не е рентабилно. Няма никаква логика в това решение”, каза Хиновски.

 

Той допълни, че си го обяснява с външни политически въздействия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4265 |08.05.2022 Експертът Георги Лозанов: Петата колона на Кремъл е окуражена, хибридната война е в много тежка фаза . 0| 2674 |27.04.2022 Експертът Иван Хиновски: Спирането на газа е наказателна акция на Русия . 0| 8778 |27.04.2022 Експертът Васко Начев: За да сме първи в списъка на Газпром, Русия иска да падне правителството ни . 0| 9069 |13.04.2022 Кой е Жак Бо: “Експертът” проводник на руската пропаганда
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ