Реклама / Ads
0| 2673 |11.09.2022 НОВИНИ

Швеция избира парламент

.
Жителите на скандинавската държава ще избират между действащите лявоцентристки социалдемократи и десния блок, който прие антиимиграционните Шведски демократи в опит да си върне властта след осем години в опозиция.
 

Предизборната кампания накара партиите да бъдат най-твърдите срещу груповите престъпления в страната, докато нарастващата инфлация и енергийната криза след нахлуването в Украйна все повече заемат централно място.


Законът и редът са домашен терен за десните, но събирането на икономически буреносни облаци, докато домакинствата и компаниите са изправени пред главоломно високите цени на електроенергията, може да даде тласък на социалдемократическия премиер Магдалена Андершон, смятана за "сигурен чифт ръце" и по-популярна от собствената си партия, пишат от агенция "Ройтерс".


Андерсон бе министър на финансите в продължение на много години, преди да стане първата жена министър-председател на Швеция преди година. Основният й съперник е лидерът на "Умерената коалиционна партия" Улф Кристерсон, който вижда себе си като единствения, който може да обедини десницата и да свали Андерсон. Кристерсон прекара години в задълбочаване на връзките с Шведските демократи, антиимиграционна партия с бели расисти сред основателите. Първоначално отбягвани от всички други партии, Шведските демократи сега са все по-голяма част от основната десница.

 

Кристерсон иска да състави правителство с малките християндемократи и евентуално с либералите и да разчита само на подкрепата на Шведските демократи в парламента. Но това са уверения, които лявоцентристите не приемат за чиста монета.


Несигурността надвисва над изборите, като и двата блока са изправени пред дълги и трудни преговори за съставяне на правителство в поляризирана и емоционално натоварена политическа среда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2830 |05.09.2022 Социолог: Избирателната активност остава загадка . 0| 2899 |05.09.2022 Боряна Димитрова: Може да попаднем в хипотезата на ниска избирателна активност . 0| 4696 |03.09.2022 Избират най-елегантния ретро автомобил на конкурс във Варна . 0| 2851 |02.09.2022 Росица Матева за машинното гласуване: Избирателите да са спокойни, софтуерът няма как да бъде манипулиран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads