Реклама / Ads
0| 3536 |04.10.2022 НОВИНИ

Брюксел одобри европрограмата за бизнеса с 3 млрд. лв. бюджет

.
Във вторник ЕК даде зелена светлина на втора голяма оперативна програма за България за периода 2021-2027 г. - “Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (КИП). КИП ще разполага с почти 3 млрд. лв. безвъзмездни средства за насърчаване на бизнеса.
 

Ден по-рано Брюксел одобри и ОП "Транспортна свързаност", по която ще се финансират важни инфраструктурни проекти. Политическата нестабилност у нас доведе до забавяне на подготовката на програмите, финансирани със средства от бюджета на ЕС за 2021-2027 г.


Новата програма “Конкурентоспособност и иновации“ е продължение на познатата ОПИК от предишния програмен период за еврофондовете - 2014-2020.


Първата процедура, която ще стартира до края на тази година, е за проекти за разработване на иновации на микро-, малки и средни фирми от различни сектори. на икономиката. За целта са отредени 127 млн. лева.


Следващата процедура, която се очаква да тръгне в началото на 2023 г., е за подобряване на производствения капацитет на МСП, семейни предприятия, предприятия от творческите индустрии и занаятите. Тя е с бюджет 117,5 млн. лева.


След нея предстои и набиране на проекти за внедряване на иновации в малки и следни фирми. Ще бъдат финансирани проекти за близо 300 млн. лв.

 

Програмата “Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ е насочена към микро-, малките и средни предприятия в страната, като ще бъдат подпомогнати компании в различни етапи на развитието си. Ще се стимулират и партньорства между МСП и големи дружества за разработване на нови технологии, пише още "Сега".


Програмата има два фокуса – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, развитие на предприемаческата екосистема, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др. Ще се стимулират дигитализацията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в МСП и на уменията на персонала за работа с технологиите от Индустрия 4.0.


Освен за по-голяма енергийна ефективност и самостоятелност на фирмите, във втория приоритет – „Кръгова икономика“, е заложено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на продукти с по-голяма трайност или с възможност за рециклиране, повишаване на употребата на вторични суровини, подобряване управлението на отпадъците и др.


Министерството на иновациите и растежа, което отговаря за еврофондовете, припомня, че отделно за подкрепа на българските предприятия по Плана за възстановяване и устойчивост до края на годината са предвидени 600 млн. лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4614 |25.09.2022 Veni, Vidi, Vici: Джорджа Мелони и нейният (опасен) марш към Брюксел . 0| 2604 |21.09.2022 ЕК одобри близо 85 млн. евро по програмата за сътрудничество . 0| 2928 |14.09.2022 Шефката на ЕК зове за промяна на начина, по който се вземат решенията в Брюксел . 0| 2647 |12.09.2022 ЕК: Унгария да направи повече за корупцията, ако иска пари от Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads