Реклама / Ads
1| 8360 |17.10.2022 НОВИНИ

БНБ прогнозира силен скок на лихвите по кредитите и депозитите до края на годината

.
БНБ
Според анализаторите на БНБ за по-ниския растеж на икономическата активност през 2022 ще допринасят разширяването на отрицателния принос на нетния износ и забавянето на растежа на частното потребление в резултат на негативния ефект от ускоряването на инфлацията върху реалния разполагаем доход на домакинствата.

Тази динамика ще бъде само частично компенсирана от очаквания по-силен растеж на правителственото потребление, както и от същественото натрупване на запаси в икономиката под влияние на повишените инфлационни очаквания и несигурността относно ефективното функциониране на глобалните вериги за доставки. Допусканото влошаване на глобалната макроикономическа среда в комбинация със запазването на сравнително висока инфлация при потребителските цени ще доведат до допълнително забавяне на растежа на икономическата активност през 2023, коментират от БНБ.


Фактор, който ще подкрепя в най-голяма степен икономическата активност през 2023 според анализаторите на БНБ, е очакваното усвояване на средства по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) от страна както на частния, така и на публичния сектор. Прогнозираното ускоряване на растежа на реалния БВП през 2024 е в съответствие с техническото допускане за възстановяване на външното търсене и очакваното ускоряване на растежа на крайните потребителски разходи в условията на отслабващ инфлационен натиск, пише още Economy.bg.


От БНБ очакват растежа на компенсацията на един нает да възлезе на 19.2% за 2022, а през 2023 нарастването ù да се забави в номинално изражение до 7.5% и да остане по-ниско от средногодишния темп на нарастване на потребителските цени, което ще се отрази чрез понижение на реалните доходи на домакинствата. По-слабото нарастване на заплатите в сравнение с инфлацията ще се определя от прогнозираното отслабване на икономическата активност в страната, което ще ограничи възможностите на фирмите да прехвърлят увеличените разходи за труд към крайните потребители. Забавянето на инфлацията през 2024 се очаква да повлияе за по-умерено нарастване на номиналната компенсация на един нает, но задълбочаването на недостига на работна сила ще продължи да оказва натиск за повишение на заплатите в реално изражение, надхвърлящо растежа на производителността на труда. В резултат очакваме растежът на компенсацията на един нает да се запази на ниво от 7.5% през 2024.


От централната банка очакват както лихвите по кредитите, така и тези по депозитите в България да се повишат значително спрямо текущите много ниски в исторически план нива, като най-голямо увеличение се очаква през четвъртото тримесечие на 2022 и през първата половина на 2023. От втората половина на 2023 до края на прогнозния хоризонт прогнозираме лихвените проценти по депозитите и кредитите да се стабилизират на достигнатите по-високи равнища в съответствие с пазарните очаквания за динамиката на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната.


По отношение на инфлацията от БНБ посочват, че според базисния сценарий на прогнозата годишната инфлация се очаква да възлезе на 14.9% в края на 2022, като за нея ще допринасят всички основни групи стоки и услуги. Допуска се възможността действителната величина на инфлацията в края на годината да бъде в сравнително широк интервал (от 11.6% до 18.8%, като вероятността за това се оценява на 60%). "Прогнозираме темпът на нарастване на потребителските цени да се забави до 4.1% в края на 2023 и до 3.4% в края на 2024".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4109 |03.10.2022 Даниел Смилов прогнозира правителство около ГЕРБ . 1| 2399 |02.10.2022 Президентът Радев: От гласуването ни днес зависи колко силен ще бъде парламентът утре . 19| 5715 |28.09.2022 Генерал Ходжис прогнозира: Въоръжените сили на Украйна влизат в Крим в средата на 2023 г. . 4| 3539 |27.09.2022 Бит и изнасилен в полицията в Москва е поетът Артьом Камардин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads