Реклама / Ads
1| 2615 |02.10.2022 НОВИНИ

Президентът Радев: От гласуването ни днес зависи колко силен ще бъде парламентът утре

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
България има нужда от силни и легитимни институции, които да овладеят кризите, да вземат стратегически реформи. От гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат и правителството, и парламентът утре. Това заяви държавният глава Румен Радев след като упражни правото си на вот.
 

Той призова гражданите да излязат и да гласуват, да не оставят по никакъв начин да бъдат отклонени от своето конституционно право на глас и да не оставят никой друг да решава вместо тях.

 

„Изборите са право, но и отговорност на всеки един от нас към бъдещето на България, отговорност към себе си и своите близки“, заяви Румен Радев, който отказа да отговори дали е оптимист за създаването на конфигурация, която да гарантира работещ парламент. Президентът изрази надежда българите да проявят зрялост и да гласуват.

 

„Знаем, че няма да бъде лесно. Вече видяхме, че все по-трудно се съставят правителства. Тук сблъсъкът е между две тези - правителство на всяка цена, което може в последствие да доведе до неустойчивост на правителството, и отстояване на принципите и очертаните червени линии, което води пък до размиване на тяхната политическа физиономия“, смята Радев.

 

Държавният глава направи коментар и по въпроса за износ на електроенергия към Северна Македония, като изрази готовност да увеличи доставките, в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар и българското законодателство.

 

„Затова и с президента Пендаровски и с президента на Европейската комисия обсъдихме възможностите Европейския съюз да подкрепи финансово Северна Македония, така че да се избегне евентуална ликвидна криза по отношение на Северна Македония. И се надявам да има прогрес в тази насока, но пак казва, зависи от решенията на европейските институции и Северна Македония да направи съответните заявки, за които помагаме“, обясни той, като посочи, че другите политически разговори със съседката ни се провеждат в нормална атмосфера на взаимно уважение и приятелство.

 

Румен Радев подчерта, че същинските преговори за членство на Северна Македония в ЕС, съгласно преговорната рамка, не са започнали. По негови думи те ще започнат, когато Северна Македония впише българите в своята конституция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2820 |01.10.2022 Вижте президентът и лидерите къде и кога ще гласуват утре . 5| 2772 |01.10.2022 Радев: Интерконекторът между България и Гърция е символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион . 1| 2712 |01.10.2022 Росица Матева: Трудно се правят грешки при гласуването с машина . 2| 2741 |01.10.2022 Румен Радев: Хората от третата възраст заслужават подкрепата на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads