Реклама / Ads
2| 3048 |02.03.2023 НОВИНИ

Крум Зарков: Затвор и глоби за създателите на пиратски сайтове, приложения и чат групи

.
Крум Зарков
Проект на Министерството на правосъдието (МП) за Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК) е публикуван днес за обществено обсъждане. Той предвижда създаването на условия за онлайн пиратство да стане престъпление.

Със законопроекта се цели наказателно преследване на лицата, създаващи условия за онлайн пиратство - чрез изграждането и поддържането на сайтове за торент тракери, уебплатформи, чат групи в приложения за онлайн размяна на пиратско съдържаниe и др. дейности, съобщиха от правосъдното министерство.


Не се предвижда наказателно преследване на отделните потребители на пиратски произведения.


От МП обясняват, че законопроектът е в отговор на критики към страната ни по Раздел "Специален 301" от Търговския закон на САЩ във връзка със защитата на интелектуалната собственост, най-вече в областта на онлайн пиратството.


С предложените промени се създава нов престъпен състав в чл.172а, ал. 2 от НК, който включва изграждането или поддържането на информационна система или предлагането на услуга на информационното общество, с цел извършване на престъпно посегателство спрямо чужд обект на авторско или сродно на него право. Предлаганото наказание е от 1 до 6 години затвор и глоба до 10 000 лева.


Законопроектът има за цел и да допринесе за преодолаване на затрудненията при разследването и разкриването на престъпни посегателства спрямо множество защитени обекти на авторско или сродно на него право заради необходимостта от индивидуализиране на всеки обект или материален носител поотделно, преди внасянето на обвинителен акт. Предлагат се два алтернативни количествени критерия, при които престъплението да се счита за довършено и да е възможно внасянето на обвинение в съда - парична равностойност (на един или повече от обектите, която да надхвърля десет хиляди лева) или брой засегнати обекти (надхвърлящи петдесет броя). Редакцията на чл. 172а, ал. 2 (става чл. 172а, ал.3) заменя досегашната постановка за "големи размери".


Предвижда се и променя по отношение на режима на отнемане на предмета на престъплението - той ще се отнема в полза на държавата, само ако принадлежи на извършителя. В момента предметът на престъплението се конфискува независимо от това чия собственост е, което може да засегне трети "добросъвестни" лица.


Включени в проекта съпътстващи изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) пък разширяват предметната компетентност на следователите от Национална следствена служба.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2729 |02.03.2023 Връщат парите от неправилно наложени глоби за винетки . 3| 2686 |28.02.2023 Кремъл затвори летището в Санкт Петербург заради “репетиция” . 1| 3018 |26.02.2023 Зарков: Приказки от Луната са аргументите на прокуратурата срещу Закона за съдебната власт . 19| 6325 |26.02.2023 Пламен Бобоков: Борисов трябва да влезе в затвора и много неща ще се оправят. Толкова е просто

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads