Реклама / Ads
1| 3352 |26.02.2023 НОВИНИ

Зарков: Приказки от Луната са аргументите на прокуратурата срещу Закона за съдебната власт

.
Като приказки от Луната служебният правосъден министър Крум Зарков определи аргументите на прокуратурата срещу Закона за съдебната власт, които предвиждат въвеждането на механизъм за контрол на главния прокурор. От обвинението смятат, че ако законопроектът бъде приет в този си вид, той ще бъде отхвърлен от Конституционния съд.
 

“Опитах се на господин Гешев и в личен разговор, и през медиите, да обясня. Става дума да се постави под отговорност и контрол една институция, която той заема за малко – за един мандат. Този въпрос е от 2009 г., имало е главни прокурори от преди него. Не може да се слага личността му извън контекста, а контекстът е, че имаме принципен проблем с прокуратурата и главния прокурор”, коментира Крум Зарков в ефира на bTV. 

 

По думите му не може в една правова система да има човек, който да е над правото, дори това да е главният прокурор. 

 

“Описано е кога се отстранява главният прокурор – при повдигане на обвинение. Това значи, че има вече достатъчно доказателства. Рибата се вмирисва откъм главата. Тези закони няма да доведат до цветя и рози, но показват, че има правила. Правилата са важни за тези в по-слаба позиция”, категоричен е той.

 

Зарков коментира и случващото се с европейските делегирани прокурори у нас. Трима обвинители, подчинени на Лаура Кьовеши, напуснаха постовете си. Неофициално се говори, че в структурата на Кьовеши в България има напрежение. Шефката на Европейската прокуратура обяви, че ще изпрати проверка в софийския офис.

 

“За деловодителите не съм проследил случващото се. Европейската прокуратура е много важна. За да функционира, местни прокурори трябва да извършват процесуални действия и да повдигат обвинения. Тук трябва да има 15. Всеки има своите причини да напусне. Това текучество при всички случаи е сигнал, че трябва да обърнем внимание и да помогнем”, коментира Зарков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3751 |17.02.2023 Зарков: Нинова определя успеха по един от заветите на Чърчил - да вървиш от провал на провал без да губиш ентусиазъм . 2| 3294 |02.02.2023 Крум Зарков: В последния месец натисках като министър и ще продължа да натискам . 1| 2923 |31.01.2023 Крум Зарков: НС не намери кураж да въведе механизъм за разследване на Главния прокурор . 4| 4041 |29.01.2023 Крум Зарков: Тактиката на ”коалицията на нежелаещите” да приемат механизъм за разследване на главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads