Реклама / Ads
3| 3038 |02.06.2023 НОВИНИ

Крум Зарков: Напълно възможно е Гешев да бъде отстранен от поста си

.
Крум Зарков: Служебното правителство направи много за евроатлантизма Източник: БГНЕС
И аз, и моите колеги сме готови във всеки един момент да отстъпим на редовно правителство. Президентът не връчи мандата с неохота заради това, че не иска да има редовно правителство, а заради нещата, които се чуха дни преди това. Това каза в предаването ”Панорама” по БНТ служебният министър на правосъдието Крум Зарков.
 

Той определи проектокабинета "Денков – Габриел" с думите: "Трудна коалиция, която се очакваше. Има два начина да се легитимира – единият е с обща цел, другият е да очертаеш имагинерен враг – нещо, което сме виждали. Ако се тръгне по втория път, според мен това няма да доведе до нищо добро. Ако се тръгне по първия, може да има успех".

 

Във връзка с приемането на механизъм за контрол на главния прокурор правосъдният министър посочи: "Аз съм много удовлетворен от факта, че България най-сетне намери сили, за да може да свали това бреме, да отпуши този въпрос и да се придвижи към следващите. Защото има много въпроси".

 

Днес видяхме и другият начин, коментира Крум Зарков по повод днешното решение на парламента Националната следствена служба да бъде извадена от прокуратурата и да стане независим орган. Така закон не се прави. Това, че законопроектът на "Възраждане" беше отхвърлен на първо четене, а днес беше приет, ме кара да мисля, че има конюнктурни цели, а именно свързани с битката по върховете на прокуратурата.

 

Така, както беше направен законът, едва ли ще изпълни целите на своите вносители. Очевидно е, че имаме сблъсък между главния прокурор и неговия заместник – шефа на Следствието. Очевидно е, че това е направено в полза на шефа на Следствието, отбеляза той.

 

Пред реформите има два пътя – да останат само "на хартия", случвало се е. Другият път е да се действа така, както беше приет механизмът за контрол над главния прокурор. Има един въпрос, който може да бъде уреден на конституционно ниво – за състав, избор и квоти на Висшия съдебен съвет. Но Конституцията не бива да бъде използвана за алиби на несвършване на други работи, за параван. Конституционните промени трябва да имат ясни цели, заяви Зарков.

 

В коментар за скандалите по върховете на прокуратурата той каза: "Това, което виждам, е това, което знаем от много дълго време. За да се излезе от тази ситуация, трябва да се следват процедурите на правото такова, каквото съществува. Най-страшното нещо, което може да се случи сега, е нищо да не се случи – да чуем още няколко записа, да разберем за още няколко престрелки, един да се окопае в Следствието, да има големи дискусии в парламента и в крайна сметка след това да си продължим постарому".

 

В отговор на въпрос той каза, че е напълно възможно главният прокурор Иван Гешев да бъде отстранен от поста.

 

Този състав на ВСС тряба да стъпи на краката си, да вземе решение и да го обясни. И това трябва да стане както по процедури. Този път няма място за скатаване. Всеки трябва да поеме отговорността си.

 

По-добре мъчителен край, отколкото мъка без край. Време е да сложим край на тези процедури и да напълним със съдържание това, което се нарича правова държава. Трябва да занем, че да има дори един над закона, значи законът не е над никого, каза още служебният министър на правосъдието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3195 |02.06.2023 Журналистът Веселин Стойнев: Правителството ”Денков - Габриел” е единствено възможното, това са реалностите . 0| 2770 |02.06.2023 Христо Иванов след срещата с ДПС: Трябва да има съдебна реформа, а това е възможно само с гласовете в това НС . 3| 3380 |01.06.2023 Зарков: Гешев може да пита КС колкото си иска, но… . 18| 8980 |01.06.2023 Ивайла Бакалова: Борисов е овладял напълно институциите. Той е много отмъстителен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads