Реклама / Ads
5| 4559 |06.05.2023 НОВИНИ

Иконите, които спасяват

.
Чудотворната Фануилска икона на св. Георги
Стотици са вярващите, които търсят Божията помощ, за да облекчат страданията си и да намерят решение на проблемите си. Много са случаите на удивителни изцеления, след досег с огромната сила на чудотворните икони. Не са малко онези, които търсят спасение чрез вярата си и дори нощуват в храмовете, които пазят мощите на големи светци.
 

"Прието е хората да се покланят на мощите на светиите, една част от тях дирят и очакват чудото и не трябва да гледаме с насмешка, защото когато на нас не ни е поставена летална диагноза, когато медицината не ни е обърнала гръб, ни е лесно да сочим с пръст. Представете си хората, на които лекарите им казват, че няма какво да направят и им остават определен брой месеци, а на тях им се живее. Тогава идва в крайна сметка чудото. То не е всеки ден, но се случва, ако не се случваше нямаше да го има този култ към светиите и иконите, защото знаем, че човешките вярвания се дължат и на някакъв опит", каза за ФрогНюз игуменът на Гигинския манастир отец Никанор.

 

Ето и списък с някои от най-известните чудотворни икони


.

Чудотворната Фануилска икона на св. Георги

 

Оригиналът на иконата се намира в Зографския манастир в Света Гора. В началото обаче иконата се намирала във Фануиловия манастир близо до град Лида, Палестина. Чудотворната икона на Свети Георги Победоносец давала изцеление на всички страдащи от неизлечима болест. Един ден този образ станал невидим пред очите на братята и монасите. Не само в обителта, но и в съседните палестински градове и села хората скърбели и плачели за изчезването на чудотворния образ.

 

Една нощ великомъченикът се явил насън на Игумена на тази обител, наречен Евстратий, и му казал: „Защо изнемогваш от скръб и тъга по мен, човече? Аз си намерих храм и обител в Светата Атонска планина, където е жребият на нашата Пресвята Владичица Богородица. Там пожелах да пребивавам. Ако ти искаш да спасиш от идващия гняв себе си и тези, които са с тебе, вземи братята си и отиди в земята и обителта, които ти посочих, и там ще ме намериш. Защото Господ предаде цяла Палестина и Сирия за потъпкване от сарацините заради преумножаването на греховете и неправдите, извършени от християните“.

 

След това явяване монасите от Фануиловия манастир заедно със своя игумен, без да се бавят, потеглили и пристигнали в Света Гора, в Светата Зографска обител и там намерили изоставилия ги образ на Свети великомъченик Георги. Те не пожелали да се завърнат в отечеството си, но останали завинаги в новоизбраната от техния покровител Св. Георги обител.

 

Така възникнало първото Зографска монашеско братство.

 

Мощите на Свети Георги пристигнаха у нас на 27 април. Стотици вярващи се наредиха на опашка пред църквата ”Света София”, където бяха изложени мощите на великомъченика. В следващите дни те потеглиха към храм “Свети Анастасий Велики” в Горни Лозен, а после - към Гигинския манастир и Брезник. 

 

Свети Георги Победоносец е един от най-почитаните светци у нас, още от покръстването на българите преди 11 века. Свети Георги е от малкото светци, който е славен както от християни, така и от мюсюлмани.

 

Няколко са чудотворните икони на Богородица в България. Това е най-почитаната светица в християнството. Това са иконите Богородица Одигитрия в Рилския манастир, Бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица и Богородица Троеручица в Троянския манастир, Света Богородица Вратарница (Портаитиса) в Роженския манастир.


.

В най-големия ни манастир – Рилският, има много светини за почитане, освен че самият манастир е пазител на вярата и българщината от векове. Богородица Осеновица е най-важното му съкровище. Тя представлява образ на Богородица и Младенеца, обграден от 32 клетки с мощи на светци, които се съхраняват в самата икона. Такава икона се нарича "реликварий" и като цяло е много рядка в православния свят.


Има две теории за влизането на иконата в манастира. Едната гласи, че иконата е дарена през 15 век от дъщерята на сръбски жупан, женена за султан Мурад II - Каломария (добрата Мария) се е казвала. Тя успяла да запази тайно вярата си и дарила на големия манастир най-ценното си ценното притежание преди да умре.


Според другото предание, иконата е дар от византийския император Мануил I Комнин през 12 век, който носел иконата със себе си за покровителство по време на война. Той минавал покрай Средец, когато се разболял. Отишъл да се помоли в близкия храм „Св. Георги Победоносец”, където били мощите на Св. Иван Рилски. Императорът се изцелил с молитва и дарил иконата си със завета, тя винаги да съпровожда мощите на светеца – днес те са в Рилския манастир.


Иконата е изцелявала през годините градове и села от чума и холера, деца и жени, болни физически и душевно, които и до ден днешен ходят на поклонение в Рилския манастир с тази цел.


.

Бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица

 

Иконата е на територията на манастира най-вероятно от времето на неговото основаване и винаги е оставала център на вниманието на монаси, вярващи и посетители. Не секва потокът от поклонници, които идват да получат благословията на чудотворния образ, споделят болката си и измолят защитата му. Самото разположение на св.икона е по волята на изобразената Божия майка и е свързано със скриването и намирането й. А именно, по време на трудните начални години на турското господство, иконата е била скрита в местността Клувията, където е намерена отново в началото на ХVІІв. и донесена в манастира. За почуда на монасите, тя изчезнала и отново била намерена на същото място в планината и върната. Това се повторило на два пъти, докато един от братята в манастира не получил в съня си заръката на св.Богородица, образът й да бъде изложен в съборната църква на манастира, вдясно от централната врата, в отделен иконостас, с три стъпала пред него, за да посреща всеки нуждаещ се и за да бъде винаги в храма.

 

Съществува също така предание, че Чудотворната икона е копие на легендарната икона на св.Богордица, нарисувана от ев.Лука и прелетяла сама от Грузия до манастира.

 

Иконата на Света Богородица е най-голямата светиня на Бачковската света обител и една от трите чудотворни икони на Богородица в България. Преданието разказва, че е намерена от две овчарчета в началото на 14 век.


.

Третата чудотворна икона на Богородица - Труеручица, се намира в Троянския манастир. Характерното за нея е добавената трета ръка на Богородица, държаща Младенеца. 


Легендата този вид Богородични икони съществува от 8 век и според нея, третата й ръка е добавена по чудодеен начин. Св. Йоан Дамаскин, защитник на християнството в Дамаск, бил заловен от халифа и след мъчения, дясната ръка, която със слово славела вярата, била отсечена. През нощта той отишъл до икона и се молил на Богородица да го изцели, за да продължи делото си. На сутринта ръката му била невредима. Той наредил на вече чудодейната икона да се добави трета ръка, в памет на станалото. После този похват бил използван и от други иконографи.


Троянският манастир всъщност е построен специално заради иконата. Според източниците, самата икона е от 17 век и идва от манастир в Света гора, п-в Атон. Монаси носели иконата към Влахия, днешна Румъния, спрели в село Орешак да пренощуват. На следващия ден магарето, което носело иконата, не искало да помръдне една крачка напред и това се повторило и през следващите дни. Монасите разчели знамението така, че иконата иска да остане тук и те построили малко параклисче край селото, където поставили иконата. Днес това малко параклисче е Троянският манастир. Иконата се изнася на Успение Богородично за изцеление и молитва.


За първи път трите икони се събират на едно място в София, на 12 май 2007 г. по решение на Св. Синод. Поводът – молебен за осъдените в Либия медици. В храм-паметника Александър Невски е отслужена Света литургия за тяхното спасение и за здравето на заразените либийски деца. Иконите са изложени през целия ден за поклонение. А няколко дни след молебена на патриарх Максим, медиците са освободени. За вярващите - доказателство за силата на иконите и най-вече за силата на вярата.


.

Света Богородица Вратарница 

 

Всяка година на вторият ден от Светлата седмица стотици миряни се прекланят пред икона на Света Богородица Вратарница (Портаитиса) в Роженския манастир. Това е една от четирите икони, на които баба Ванга често се е молела.  Хората разказват, че когато се докоснат до изображението на Божията майка, имат чувството, че то започва силно да се клати и всеки момент ще ги събори. Често срещана гледка било, когато някой докосне иконата, изведнъж да се стресне и уплашено да отскочи назад.

 

Оригиналът на иконата се намира в светогорския манастир Иверон. Чудотворната иконата на Богородица, която е в България е дело на зограф Яков Иверски и е в Роженския манастир от 1790 г. За разлика от останалите копия на светинята, тази е направена от светено желязо и е обкръжена с десет малки композиции, представляващи събитията от историята й. Икона на Света Богородица Вратарница (Портаитиса) в Роженския манастир събира всяка година миряни от цялата страна и света, които търсят лек на болестите си. Хората разказват, че с чиста молитва пред Божията майка много двойки са се сдобили с рожби. Светинята е помогнала за изцелението и на много деца.


.

Чудотворната икона на Свети Великомъченик Мина в Обрадовския манастир “Св. Мина“

 

Пред Чудотворната икона на Свети Великомъченик Мина в Обрадовския манастир “Св. Мина“ в София хората се молят за изцеление от тежки болести, за рожба или за приятел в живота. Още с донасянето на иконата в манастира тя проявява дар на чудотворство, сляпо дете е прогледнало още на момента.

 

Свети Великомъченик Мина се почита като бърз помощник. Св. Мина е закрилник на семейството, на бездомните и страдащите“, допълни още Борис Петров, протойерей в Обрадовския манастир “Св. Мина“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7424 |03.05.2023 Огнян Стефанов: Заговор има и той е на хора, които искат Гешев да остане на власт, а Борисов да проведе реформите . 6| 3193 |02.05.2023 Емануил Йорданов за атентата срещу Гешев: Има някои несъответствия, които са смущаващи за мен . 8| 2925 |01.05.2023 Шефът на КТ ”Подкрепа” Д. Манолов: Има сектори, в които тлее напрежение . 7| 2716 |30.04.2023 Пламен Димитров оптимистично: Има скрити резерви, които да намалят дефицита в бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads