Реклама / Ads
15| 10066 |14.05.2023 НОВИНИ

Атанаска Дишева, ВСС: Има обективна възможност Гешев да бъде освободен до края на май

.
Атанаска Дишева
Причините за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев се коренят още във времето, преди той да бъде избран на този пост и в действията и бездействията му по време на неговия мандат. Това заяви пред БНР Атанаска Дишева от Висшия съдебен съвет.

Тя подчерта, че има обективна възможност процедурата във ВСС за това да приключи до края на май:


"Ако утре (15 май) му бъде връчено това предложение и той се възползва от пълния седемдневен срок, би трябвало този срок да изтече следващия понеделник. След това ВСС трябва да насрочи заседание, на което да се произнесе по допустимостта и редовността на предложението. В тридневен срок ВСС трябва да се произнесе по допустимостта и след това да насрочи разглеждане по същество. В рамките на едно заседание обсъждането може да приключи".


"Има действия или бездействия (на Иван Гешев - б.р.), които могат да бъдат подведени под разни състави на Наказателния кодекс. В публичното пространство има множество и журналистически разследвания, и изявления, изложения на доста квалифицирани и опитни юристи, които определят поведението му като такова", коментира тя и добави:

 

"Изнасянето на преден план на това, за което е внесено предложението на шестимата членове на ВСС за освобождаване на Гешев, изглежда като дребна простъпка в сравнение с онова, за което има данни и за което се твърди в поведението на главния прокурор, та да не се мислим, че това е, образно казано, най-лошото, което е направил - това, за което е внесено предложението".


Дишева посочи, че 17 от членовете на Пленума на ВСС трябва да гласуват за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор, за да се случи това.

Според нея предходното поведение на членовете на Висшия съдебен съвет "не може да бъде меродавно" за база, на която да се прецени как биха гласували в новата ситуация.


По думите на Атанаска Дишева, ако 49-ото НС се задържи достатъчно дълго време, би могло във времето, докато евентуално няма действащ главен прокурор, а някой друг изпълнява длъжността, да бъдат избрани нови членове на ВСС.


"Може да се започне процедура от един ВСС, кандидатури да бъдат издигнати. И процедурата (по избор на нов главен прокурор - б.р.) да бъде завършена от друг ВСС", посочи членът на ВСС от съдийската квота.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 35825 |12.11.2022 ”Обективната” обществена телевизия: Любенов се извини на Добрев от ГЕРБ. ”Не искал” да му зададе някои въпроси . 0| 2893 |22.08.2022 Атанасов, ДБ: “Газпром” е политически инструмент на Путин, нужна е обективна проверка на сделките с газ . 2| 4342 |10.11.2020 Илияна Николова за казусът ХелпКарма: Най-важният момент е обективната оценка за нуждата от дарения . 3| 8370 |02.10.2020 Съдия Атанаска Дишева: Исканията на Съюза на съдиите за освобождаване на Гешев са обосновани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads