Реклама / Ads
7| 4386 |20.09.2023 НОВИНИ

Земеделските производители обявиха край на протеста си

.
Срещата свърши работа
Събралите се край София земеделски производители обявиха край на протеста си. Техни представители се отправиха към столицата за подписване на меморандум с правителството.
 

Земеделците бяха в стачна готовност именно до подписване на меморандум с правителството, който да сложи на белия лист вчерашните решения, взети на среща с министър-председателя, финансовия и земеделския министър.

 

 

"Нямаме различия по бюджета. Остава да прецизираме два от сроковете", обяви председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

 

Вижте и самия Меморандум:

 

"Меморандум между Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

 

Днес в град София между Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на земеделието и храните и Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест, наричани по-нататък страните, се подписва настоящето споразумение.

 

След като взеха предвид декларираната декларация в Министерски съвет от 15 септември от Инициативния комитет и съдъращите се в нея искания, систематизирани в 5 точки.

 

По точка 1 - продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция през стопанската 2022/2023 г. И определяне на необходимите количества на преработвателните предприятия за производствените им нужди. Водят се преговори с ЕК за забрана на внос от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от обема на нетното национално производство. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица, съгласно договореното между Украйна и ЕК.

 

По точка 2 - прието е решение от ЕК за съответствие на държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна за сумата от 150 млн. лева.

А за допълнително осигурените средства в размер на 63 млн. лева се полагат максимални усилия за съкращаването на сроковете за произнасяне от страна на ЕК до края на месец септември.

В срок до 6 октомври да се изплати общият размер от 213 млн. лева.

По отношение на отпадане на тавана на помощта заради войната в Украйна - да се изготви национална позиция, която да бъде приета от Министерския съвет до 23 септември и да се проведат разговори с председателя на ЕК.

 

По точка 3 - земеделските стопани, подали заявление до 26 септември по държавната помощ за компенсиране на 100% пропаднали площи, след обработване на заявленията ще получат подпомагане в рамките на 3 работни дни.

 

По точка 4 - остатък до достигане на определения национален лимит на Република България по помощта de minimis в размер на 71 млн. лева ще бъде разпределен на равни част за подпомагане на земеделските производители в сектор "Животновъдство", в това число пчелен мед и сектор "Растениевъдство".

 

По точка 5 - земеделските производители на мляко, които не могат да докажат реализация на продукция поради внос на сухо мляко от Украйна, да получат подпомагане по интервенциите по обвързаната подкрепа на база на правно основание за форсмажор и след разрешение от ЕК.

 

Изменение и допълнение на меморандума се извършва само чрез подписване на анекс между страните.

 

Настоящият меморандум се състави и подписа в един екземпляр, който ще се съхранява в Министерския съвет.

 

Останалите страни ще разполагат със заверено копие от него".

 

Допълнителни искания

 

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов обясни пред протестиращите фермери, че това не е крайния вариант на меморандума, който ще подпише Инициативният комитет с правителството.

По точка 2 предложението на земеделците е изплащането на помощта да стане до 30 септември, а не до 6 октомври както е записано сега в меморандума.

По точка 4 Инициативният комитет ще иска да се въведе срок, който да е до края на месец октомври."

 

 

Земеделците се бяха събрали край Долни Богров с намерение да влязат с тежка техника в центъра на София в знак на протест срещу отпадналата забрана за внос на украинско зърно.


Вчера след преговори с бранша премиерът Николай Денков обяви, че "в близко време няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна".

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4283 |20.09.2023 Ивайло Дичев, DW: Земеделските субсидии облагодетелстват шепа мега собственици, които искат да монополизират пазара . 4| 4348 |19.09.2023 Оранжерийните производители се обявиха против протестите на земеделците в страната . 12| 4181 |19.09.2023 Румен Христов, ГЕРБ-СДС: Не очаквахме толкова силна реакция от зърнопроизводителите, подценихме ситуацията . 2| 4000 |19.09.2023 Гръцките здравни работници обявиха 24-часова стачка за този четвъртък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads