Реклама / Ads
13| 4764 |21.09.2023 НОВИНИ

Мария Габриел: Критиките на президента Радев към кабинета не са основателни

.
Мария Габриел
Тези критики са неоснователни, има предвидено посещение на премиера в Австрия, но аз смятам, че когато отиваш на посещение, отиваш, когато си близо до резултат. Ние преди това искаме да си свършим работата, заяви Мария Габриел, цитирана от Нова Тв. Вчера президентът разкритикува остро политиката на България спрямо Австрия и Нидерландия за приемането ни в Шенген. Той каза, че не вижда да има такава политика, препоръча на премиера да отиде на посещение в Австрия.
 

Няма ден, няма седмица или среща от дипломатическо до икономическо и институционално ниво, на които да не се повдига темата. Както виждате, не сме се ограничили единствено и само с дипломатически усилия. Мобилизирани са парламентарни делегации, мобилизирани са бизнеса и компаниите, мисля, че това е най-доброто и този въпрос не се решава с една визита, добяви тя.

 

Габриел коментира и оставката на генерал Атанас Атанасов от комисията по „Национална сигурност“.

 

Той напусна, тъй като смята, че ГЕРБ бави промените в Службите и така ги оставя в ръцете на Румен Радев.

 

От самото на съставяне на това правителство, сме казали, че ще има диалог и ще се говори открито. Не мисля, че такъв тип такъв тип обвинения биха могли да бъдат основателни, така че това, което бих искала да видя, е диалогът да продължи. Имаме вече няколко ситуации, в които прибързано се обвинява в забавяне. Всъщност се оказа това, че искаме до такава степен да бъдат изчистени вижданията и да сме сигурни, че се гледа в една посока, и че това, което се прави, не забравяйте, не е за месеци, и това си заслужава наистина да се отнеме малко повече време, заяви Габриел.

 

Относно предстоящото решение за падането на забраната на внос на зърно от Украйна, виепремиерът обяви: Няма да има драстична разлика спрямо предишния режим, когато имаше забрана. Ние заедно трябва да направим този режим работещ. Да, ще има лицензионен режим, който ще позволи много стриктно да се следи какво се случва с четирите продукта и да има спокойствие по отношение на тези четири продукта. Много ясно беше казано от украинската страна, че оценяват това решение на България и то не е било леко. Но точно, защото в този момент на трудност, когато изразяваш солидарност, имаш силата да вземеш такива решения, то се оценява, оценява се и от Европейската комисия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3959 |18.09.2023 Мария Габриел ще участва в общия дебат на 78-ата сесия на ОС на ООН . 8| 4419 |13.09.2023 Мария Габриел: Аргументът, че България и Румъния могат да допринесат за укрепването на Шенген е много силен . 3| 3930 |11.09.2023 Габриел: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген . 0| 4154 |08.09.2023 Габриел: 30 са българите във Волос, имаме готовност да ги евакуираме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads