Реклама / Ads
0| 2894 |30.05.2024 НОВИНИ

Незаконна търговия с лекарства в интернет. Полицията е с вързани ръце?

.
Източник: личен архив
Сайтът за незаконна търговия с лекарства, който "По света и у нас" разкри миналата седмица е създаден в САЩ. Това показа проверка на отдела за киберпрестъпления в МВР.
 

Екип на медията си поръча и получи по куриер турско лекарство за високо кръвно от незаконния сайт. Изпращачът се оказа мъж от София. Полицията обаче не може да ги накаже, защото нерегламентираната продажба на лекарства не е престъпление, а административно нарушение.

 

По-малко от седмица след като поръчахме лекарство за високо кръвно от незаконния сайт през мобилно приложение го получихме по куриер. Според товарителницата, медикаментът е изпратен от офис на куриера в столичния квартал "Княжево". Отваряме пратката в присъствието на шефа на отдела за киберпрестъпления в МВР но разбираме, че дори и да установят търговеца, полицаите не могат да започнат наказателно производство.

 

"Към настоящия момент, това е административно нарушение, за което се налага глоба. Но въпреки това, можем да извършим проверка, да го призовем, да поискаме обяснения, да го предупредим", обясни старши комисар Владимир Димитров - директор на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП.


Глоби за незаконна търговия с лекарства може да налага Агенцията по лекарствата. Показваме на директора ѝ Богдан Кирилов медикамента, който купихме без рецепта от нелегалния сайт:

 

"Не може да се търгува в интернет с такъв тип лекарствени продукти. Отделно, което е серизоно нарушение, е че той не е разрешен за употреба с чуждоезична опаковка. Не е предназначен за българския пазар."
Опасна и незаконна търговия с лекарства в интернет - екип на БНТ попадна на сайт, който твърди, че внася медикаменти от Турция


"Тук става въпрос за амбулантна, куфарна търговия от лица, които нямат право да извършват такова нещо. Съответно това допълнително застрашава живота на гражданина, който се е снабдил с този продукт", поясни магистър фармацевт Светослав Крумов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.
На граничните ни пунктове с Турция митничарите са намирали 400 опаковки с лекарства в багажа на мъж и жена, които пътували с кола, задържали са и кашони с над 1 000 опаковки на задната седалка на автобус. Но заради големия поток, митничарите не могат да проверят всички пътници. Онлайн търговията с лекарства процъфтява, заради така наречените куфарни търговци, които пътуват често и купуват малки количества, които препродават.







"Има някои вратички в законодателството. Те се използват от някои нарушители. Но от друга страна пък, няма как да ограничим тези, които имат необходимост да купят или пътуват и купуват лекарства за лична употреба и са добросъвестни", заяви Вяра Генова Агенция "Митници".


В отдела за киберсигурност на МВР постъпва поне по един сигнал месечно за незаконна онлайн търговия с лекарства през групи в социалните мрежи и сайтове, които са създадени извън България. Киберполицаите не могат да ги спрат веднага, защото дейността им, според закона, не е престъпление.

 

"Като пратим запитване до чуждестранната компания и обясни кратко, точно и ясно какво съдействие искаме от тях, успяваме да премахнем сайтове, групи в социални мрежи. Понякога отнема ден, понякога отнема месец", уточни старши комисар Владимир Димитров - директор на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП.

 

А Агенцията по лекарствата е успяла да глоби трима незаконни онлайн търговци. Само за продажба на неразрешен медикамент санкцията е 25 хиляди лева. За да издири нарушителите и да им връчи актовете от агенцнията търсят помощ от полицията.

 

"Обезпечаването на доказателствата е сложен процес, който изисква време и усилия от всички институции", каза магистър фармацевт Богдан Кирилов - директор на ИАЛ.






Комисията за защита на потребителите също започва проверка на сайта за незаконна търговия.

 

"Проверяваме за нелоялна практика, която по някакъв начин може да въведе в заблуждение потребителите", обясни Мария Филипова - председател на Комисията за защита на потребителите.


Сигнализирахме и НАП, защото платихме за лекарството, но не получихме нито фактура, нито касова бележка от продавача.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 15987 |30.05.2024 Доставчици и търговци на електроенергия предупреждават за опасност от екстремно високи цени на тока . 0| 3312 |30.05.2024 Васил Терзиев: Наложително е да се спре движението под мостовото съоръжение на околовръстното в посока "Младост" . 0| 3164 |30.05.2024 Осъдиха „Българския вълк от Уолстрийт“ да плати над 93 хил. лева на свой бивш клиент . 5| 2926 |30.05.2024 Тленните останки на цар Фердинанд бяха положени в криптата на двореца „Врана“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads