Реклама / Ads
25| 21357 |24.01.2020 АКТУАЛНО

Незаконните постройки на Пламен Георгиев стоят непокътнати, три жени бранят районния кмет на „Слатина“ по този въпрос /допълнена/

.
Жилището на Пламен Георгиев от сателит
От сателитна снимка от Гугъл към 2020 година се вижда, че постройките на терасата на тризонета на бившия шеф на КПКОНПИ и настоящ консул в Испания Пламен Георгиев са непокътнати. Според констатацията на кмета на район „Слатина“ почти 60 кв. м. са застроени незаконно и следва да бъдат премахнати.
 

Фрог се опита да разбере защо това не се е случило, но новия районен кмет предпочете да активира политическия пиар на политическата си партия, отколкото да отговори на въпроса ни.

 

Припомняме, че през юли 2019 г. главният архитект на София Здравко Здравков обясни че е трябвало да провери и сравни документите по казуса с терасата на Георгиев. Според него в тях има разминаване. В документацията по въвеждането на сградата в кв. "Гео Милев", на ул. Проф. Георги Павлов" №21,  в която живее Георгиев, навесите не са били описани. Същото установи още през април 2019 г. и проверка на район "Слатина", чиито експерти заключиха, че постройките са незаконни, тъй като не присъстват в предварително одобрения проект.

 

През октомври 2019 г. Георгиев оттегли обжалването на решението да бъдат съборени постройките на терасата му. Това се случи след изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов, който заяви, че Георгиев няма да замине като консул във Валенсия ако не махне незаконните постройки от терасата си. Това трябваше да означава, че бившият шеф на КПКОНПИ сам трябва да бутне строежите и да изчисти строителните отпадъци. Според процедурата това се случва в двуседмичен срок, а за резултатът се съставят два констативни протокола от строителни инспектори. Единият е за съборена незаконна постройка, а вторият протокол е за изчистен строителен боклук. Фрог изпрати молба по закона за достъп до информацията да ни бъдат предоставени тези два протокола, за да можем да информираме обществеността кога се е случило спазването на закона от страна на Георгиев.

 

Експерти по строителен контрол споделиха, че ако това не бъде направено след изтичане на срока следва принудително събаряне на незаконните постройки. Ако обаче достъпът е невъзможен следва районния кмет да поиска съдебно решение за влизане в имота и събаряне на постройките. Попитали сме и за такова.

 

Настоящият кмет на район „Слатина“ Георги Илиев бе издигнат от „Демократична България“, а през ноември 2019 г. след избирането му заявява, че ще въведе нов модел на прозрачност. Опитът ни да получим информация от него дали г-н Георгиев е изпълнил разпорежданията на общината удари на камък. След обаждане в кабинета на г-н Илиев разговаряхме с негова секретарка, която ни увери, че ще ни върне обаждане.

 

Такова обаче последва от политическия пиар на партия "Демократична България", която много настоятелно държеше да й разясним какво искаме от кмета и защо го безпокоим. Обяснихме, че не го търсим в качеството му на политическо лице, а по конкретен  злободневен въпрос, свързан с работата на  общината. След като поискахме да разберем името на дамата-пиар на "Демократична България", тя ни затвори телефона с думите: „Чуйте си записа!“.  Анонимната пиарка също така раздразнено обясни, че г-н Илиев „нямал време по цял ден да се занимава с нас“. 

 

Минути след затръшването на телефона се обади трета дама, отново от общината да ни пита за какво искаме среща с районния кмет. Уверихме и тази дама, че не бихме искали да ангажираме след като очевидно шефът им има изключително тежки дела с цяла среща, а само искаме отговор на едн въпрос – какво става с терасата на Пламен Георгиев.  Последва отговор „Добре“ и отново телефонът замлъкна.

 

Припомняме, че срокът за отговор по Закона за достъп до обществена информация е 14 дни. Уверяваме ви, че ще публикуваме предоставената ни информация.

 

Фрог Нюз

 

Допълнение от 25.01.2020 г.: Освен потвърждение от хора, които живеят в квартала и най-вече в близост до блока с жилището на Пламен Георгиев, публикуваме и снимка, направена вчера - 24.01.2020 г., от която също се виждат непокътнатите постройки. Пост на друг гражданин във Фейсбук, също от 25.01.20202 г., който може да видите по-долу също потвърждава инесената от нас информация.

 

.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 34786 |28.08.2019 Филолог от СУ: Сертификатът на Пламен Георгиев е пълен с грешки, вероятно е превод чрез Google . 17| 15863 |28.08.2019 Пламен Георгиев скрил от НС, че има сертификат за владеене на по-добър испански . 11| 9396 |15.08.2019 Р. Кънев: Назначението на Пламен Георгиев - гавра с българските граждани . 11| 11056 |02.04.2019 ПР експерт за Фрог: Охраната на Пламен Георгиев ще го пази от журналистите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads