Реклама / Ads
0| 4460 |02.07.2016 НОВИНИ

Няма опасност от преливане на реки, твърдят от МОСВ

.
Речните нива са без съществени изменения, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН днес на места, главно в Западна България, ще има краткотрайни превалявания. Количествата от 2-7 л/кв.м, локално - до 10-15 л/кв.м.
 

В неделя и понеделник превалявания с гръмотевици ще има на места в цялата страна. Количествата за всеки един от двата дни от 1-2 до 5-8 л/кв.м, но локално са възможни и до 15-20 л/кв.м.

През денонощието от 08.00 ч. на 30 юни до 08.00 ч. на 1 юли водните нива на по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без съществени изменения, успокояват от МОСВ. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около и под праговете за средни води.

Около прага за високи води са водните количества на: р. Огоста и р. Русенски Лом – долните течения (Дунавски басейн); р. Провадийска – горното течение (Черноморски басейн); р. Марица при Пловдив и Първомай, и притоците й р. Тополница при с. Поибрене и р. Сазлийка при Гълъбово (Източнобеломорски басейн).

 

Според регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн регистрираните колебания са от -12 см до +18 см. В Черноморския басейн регистрираните изменения на речните нива са от -2 см до +2 см. Регистрирани са колебания от -18 см до +19 см в Източнобеломорски басейн. В Западнобеломорския басейн регистрираните колебания са от -9 см до +7 см.

 

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ, днес речните нива в Дунавския басейн ще останат без съществени изменения.

На 3 и 4 юли обаче в резултат на валежи, са възможни краткотрайни повишения в горните течения на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм и Янтра. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 2 и 3 юли ще бъдат около средномногогодишните стойности.

Днес и утре не се очакват съществени изменения на речните нива във водосбора. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че прогнозираните водни количества за 2 и 3 юли ще бъдат около и под средномногогодишната стойност.

 

Днес и утре нивата във водосбора ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Прогнозираните водни количества в долното течение на водосбора на р. на 2, 3, 4 и 5 юли ще бъдат около и над средномногогодишните стойности.

Днес и през следващите 1-2 дни не се очакват съществени изменения на речните нива във водосбора. В периода 4-6 юли са възможни краткотрайни повишения главно във водосбора на р. Черни Лом, на 4 юли в горните части, а от 5 юли и в долните. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

 

Днес и през следващите 1-2 водните нива в Черноморския басейн ще останат без съществени изменения. Днес и утре вследствие на валежиса възможни незначителни, краткотрайни повишения във водосборите на северночерноморските реки.

Днес и утре, вследствие на валежи, са възможни краткотрайни повишения във водосборите на р. Тунджа – средното течение, р. Марица – горното и средно течение на основната река и в родопските и старопланинските й притоци и р. Арда – горното течение.

 

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Днес и утре вследствие на валежи се очакват краткотрайни повишения на речните нива в целия Западнобеломорски басейн, като по-съществени е възможно да бъдат във водосбора на р. Места (притоците й р. Дамяница, р. Ретиже и р. Туфча) и в долното течение на р. Струма (притока й р. Санданска Бистрица).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4204 |01.07.2016 СДС няма да издига кандидат-президент . 0| 5783 |30.06.2016 Според шефа на ДАНС няма заплаха за България от тероризъм . 0| 4333 |30.06.2016 От Външно предупредиха за опасност от атентати в Турция . 0| 4541 |30.06.2016 Кутев: Последната престрелка в София я няма и в уестърните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads