Реклама / Ads

4| 2869 |14.12.2021 НОВИНИ

Няма промяна на позицията ни за РСМ

.
Теодора Генчовска Източник: БГНЕС
На провелия се днес в Брюксел Съвет „Общи въпроси“ България препотвърди позицията си относно началото на преговорите за присъединяване на РС Македония към Европейския съюз. Това съобщи за БГНЕС дипломатически източник.

На днешната среща държавите членки трябва да обсъдят въпроса с разширяването на ЕС, както и подготовката за заседанието на Европейския съвет на 16 декември.

 

Страната ни потвърди, че не може да одобри проекта на преговорна рамка и определяне на краен срок за свикване на първа Междуправителствена конференция с Република Северна Македония, тъй като изискванията на националната Рамкова позиция, подкрепена с Декларация на Народното събрание, не са изпълнени. По настояване на България Съветът потвърди, че цялостното изпълнение на буквата и духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. е част от присъединителния процес.

 

Постоянният представител на България към ЕС посланик Румен Александров, който ръководи българската делегация за участие в редовното заседание на Съвета „Общи въпроси“, изрази готовността на България да продължи прекия диалог със Скопие с оглед намиране на решение на възникналите през годините проблеми, свързани с неизпълнението на Договора и защитата правата на гражданите с българско самосъзнание. България потвърди, че подкрепя консенсуса за приемане на Преговорната рамка и свикване на първа Междуправителствена конференция с Албания въз основа на собствените й заслуги. Страната ни остава ангажирана с европейската перспектива на шестте държави от Западните Балкани и Турция.

 

По време на церемонията по приемането на поста на 13 декември новоизбраният външен министър на България Теодора Генчовска заяви, че „на този етап няма да има промяна в позицията на България спрямо РС Македония“ и страната се придържа към Рамковата позиция на МС и декларацията на българското Народно събрание относно започването на преговори на РС Македония за членство с Европейския съюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 2410 |14.12.2021 Светослав Малинов: Няма време за 100 дни толеранс на властта, ролята на Радев ще намалее . 29| 65105 |14.12.2021 Журналистката Зоя Деянова: Търтеи като Дилов ще продължават да паразитират върху желанието за промяна на народа . 3| 2770 |14.12.2021 Проф. Дичев: Имаме нужда да намерим нашето място в ЕС, там нямаме приятели . 4| 2434 |14.12.2021 Борислав Сарафов: Няма връзка между катастрофата с автобуса и пътната маркировка на АМ ”Струма”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ