Реклама / Ads
7| 3992 |24.11.2023 НОВИНИ

Нидерландският Тръмп: Кой е Герт Вилдерс и какво мисли за Русия, Израел, мигрантите?

.
Герт Вилдерс Източник: Geert Wilders/Facebook
Герт Вилдерс, със своята перхидролно руса коса и пламенна реторика, отдавна е един от най-известните нидерландски депутати у дома и в чужбина. Наричан холандския Доналд Тръмп, той е известен с острите си кампании срещу имиграцията, Европейския съюз и особено исляма.
 

Сега той е на първо място по шанс да стане следващият министър-председател на страната, след като спечели шокираща победа на парламентарните избори в сряда. Единственото, което трябва да направи, е да убеди потенциалните си коалиционни партньори от другите партии да работят с него. Колко ли трудно може да бъде това?


Вилдерс започва политическата си кариера като член на парламента през 1998 г., първо от дясноцентристката партия VVD, където е наставник на младия Марк Рюте, а през 2006 г. напуска партията и създава своя Партия на свободата. Това го прави най-дългогодишният депутат в нидерландския парламент.


През 1992 г. се жени за Криштина Марфай, бивша унгарска дипломатка. Двойката няма деца, но притежава две котки, които имат собствен профил в X с близо 23 000 последователи.


Защо той е толкова противоречив?

 

Като политически лидер Вилдерс е известен с подстрекателския си език, като е описвал исляма като "тоталитарна идеология" и е наричал мароканците "мърша".


Вилдерс е казвал, че неприязънта му към исляма е подхранвана от убийството на антиислямския режисьор Тео ван Гог през 2004 г., както и от времето, което е прекарал в кибуц в Израел. В предизборната си програма той призова за забрана на Корана, джамиите и всички ислямски училища, както и на ислямските забрадки в държавните сгради.


Преди няколко години съдът го осъди за обида на група хора въз основа на техния произход, след като в реч от 2014 г. той призова за "по-малко мароканци".


Той също така не се свени да атакува други политици с брутални изрази, като нарече напускащия финансов министър Сигрид Кааг "вещица" и засрами своя опонент Франс Тимерманс по време на дебат.


Антиислямската реторика на Вилдерс го превърна в мишена за екстремистите и доведе до това, че през последните две десетилетия той живее под денонощна охрана, местейки се от една сигурна къща в друга.


По време на предизборно парти в кафене на нидерландското крайбрежие Вилдерс беше обграден от охранители и беше вкарван и изкарван от мястото, което преди това беше проверявано с кучета и специални полицейски части.


Какви са неговите политики?


Основното обещание на Вилдерс в предизборната кампания беше да спре "цунамито от бежанци", което той обвини за различни социални проблеми, включително недостига на жилища и високите разходи за здравеопазване в страната.

 

В тази връзка той призова да се сложи край на предоставянето на убежище на бежанците и на свободното движение на работна ръка в рамките на ЕС, като предложи за някои от тях да се въведат работни визи. Той иска също така да бъдат отменени временните разрешения за убежище на сирийци, а престъпниците да бъдат лишени от холандско гражданство и депортирани.


За разлика от други крайно десни фигури, Вилдерс не е привърженик на борбата с промените в климата, въпреки че смята, че правителството е похарчило твърде много средства за намаляване на емисиите на CO2. Той се застъпва за това въглищните и газовите електроцентрали да останат отворени и предлага да се спре изграждането на соларни паркове и вятърни турбини. Той също така иска да оттегли Нидерландия от Парижкото споразумение за климата на ООН.


Вместо това той проповядва адаптиране към климата - укрепване на дигите и инвестиране в проекти, които ще позволят на реките да преливат от време на време.


Твърдолинеен евроскептик, Вилдерс призова за референдум "Nexit" за напускане на ЕС и иска да се откаже от разпоредбите на ЕС за убежището и миграцията.


Какво мисли останалата част от света?


Изборите в Нидерландия са последният от поредица гласувания, които променят политическия пейзаж в Европа, като крайно десните партии са във възход и в Италия, Германия и Франция.


Вилдерс беше поздравен от политическите си приятели Марин Льо Пен във Франция и унгарския Виктор Орбан, който заяви, че "крилата на промяната са тук".


В Киев резултатите ще бъдат посрещнати с тревога. Подобно на други крайнодесни лидери на континента, Вилдерс е хвалил руския президент Владимир Путин и се е обявявал против това, което през 2017 г. той определи като "истерична русофобия" в Европа.


След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година Вилдерс донякъде се дистанцира от Кремъл, като нарече нападението грешка.


Въпреки това в един от последните дебати преди изборите Вилдерс заяви, че няма да подкрепи изпращането на Украйна на повече пари и оръжия; тези ресурси, според него, са необходими за собствената армия на Нидерландия. Напротив, служебното правителство на страната е твърд поддръжник на Украйна и току-що отпусна над 2 млрд. евро помощ за Киев през следващата година.


Вилдерс е твърд поддръжник на Израел и се застъпва за преместването на посолството на Нидерландия в Йерусалим, като същевременно закрива холандския дипломатически пост в Рамала, където се намира Палестинската автономия.


След нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври той заяви, че "Израел се бори за своето съществуване" срещу "силите на омразата, варварството и тероризма".


Ще бъде ли той министър-председател?

 

Вилдерс получи 25 процента от гласовете, което е много в една силно раздробена избирателна система, но не е достатъчно за мнозинство в парламента. Това означава, че той ще трябва да сформира коалиционно правителство с две или три други партии, преди да може да вземе властта.


Това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, тъй като основните партии в Нидерландия не са склонни да обединяват сили с крайната десница и повече от десетилетие не допускат Вилдерс до управлението. Мащабът на победата му обаче ще засили позициите му в преговорите.


В победната си реч в сряда Вилдерс призова другите партии да се включат конструктивно в коалиционните преговори и дори предположи, че би бил готов да направи компромис с антимюсюлманската си позиция, за да се състави правителство.

 

"Много добре разбирам, че партиите не искат да бъдат в правителство с партия, която иска противоконституционни мерки", каза той. "Ние няма да говорим за джамии, корани и ислямски училища".


Въпреки че Питер Омцигт, който за три месеца изгради от нулата центристка партия, за да вземе на изборите около 20 места, преди това беше изключил възможността да обедини сили с Вилдерс, в сряда вечерта той заяви, че ще бъде отворен за разговори, и отказа да изключи всякакви потенциални партньори.

 

Дилан Йешилгьоз, която замени премиера Марк Рюте като лидер на партията VVD, също заяви, че е отворена за идеята да обедини сили с PVV на Вилдерс, но тази седмица изключи възможността да го подкрепи за министър-председател.

 

Анализ на "Политико". Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2526 |24.11.2023 До 30 000 лева глоба за нелоялна търговия. Съвети - как да пазаруваме на Черния петък? . 1| 2561 |24.11.2023 Децата-спортисти от катастрофата край Дряново са добре . 24| 2970 |24.11.2023 ISW: Китай води хибридна война срещу САЩ . 8| 2772 |24.11.2023 Репресиите на Лукашенко: Гражданите на Беларус ще искат разрешение, за да живеят в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads