Реклама / Ads
6| 3168 |13.03.2023 НОВИНИ

Никола Янков: Глобалната рецесия няма да се размине, но сривът няма да е като този през 2008 г

.
Източник: стопкадър, bTV
Глобалната рецесия няма да се размине, но сривът няма да е като този през 2008 г. Това обаче, няма връзка с фалитите на три американски банки. И по-конкретно - с този на Silicon Valley Bank (SBV) .
 

Това каза пред bTV финансистът Никола Янков. 

 

 По думите му тази банка, не е работила по традиционен начин. "Депозити, основно на компании в технологичния сектор и на фондове от технологичния сектор. Американското правителство, с цел да се избегне щета, взе политическо решение. Депозити над 250 000 долара не би трябвало да бъдат покрити, казва законът. Нито един от депозиторите в тази банка, фирмите или хората, обаче, няма да загубят и един цент. Мерките, освен че целяха да защитят технологичния сектор на Щатите, целяха да успокоят и хората. Тази банка нямаше системен или фундаментален проблем, проблемът е от бизнес модела, който следваше", коментира Янков.

 

Според Янков банките в България и Европа не са застрашени от този процес.

 

"В периода 2008-2010 г. в Щатите фалираха близо 500 банки: повечето малки и средни. Фалити на банки се случват сравнително често. Намесата на Федералния резерв беше категорична и незабавна. Банката вече не съществува, но депозитите не са изгубени. Това, обаче, създава огромен морален риск и насърчава, притъпява разликата между по-нискорискови и по-високорискови банки, насърчава такъв тип поведение в бъдеще".

 

"Страховете свързани с фалита на Silicon Valley Bank (SBV)  са преекспонирани",  каза от своя страна финансистът Константин Проданов.

 

Той обясни, че този случай е породен от "порочни, недобри практики, нефелни по отношение на депозити и структурата на активите".

 

"В какво са инвестирани парите, набрани от депозити. Основната част са инвестирани в дългосрочни държавни ценни книжа, малко в  кредити", посочи той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3162 |13.03.2023 Гледат делото срещу Николай и Евгения Баневи . 1| 2943 |12.03.2023 Членовете на Шотландската национална партия избират наследник на Никола Стърджън . 0| 8563 |09.03.2023 Николай Слатински: За диктаторите - фашистката и рашистката война . 7| 3552 |06.03.2023 Пак вандалщина в С. Македония: Пияни хулигани бутнаха бюста на Никола Вапцаров в Делчево

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads