Реклама / Ads
8| 3334 |21.05.2023 НОВИНИ

Никола Минчев: Скандална е дори препратката на Иван Гешев към ДПС

.
Никола Минчев
„Дори препратката на Иван Гешев към ДПС е скандална по своето съдържание. Да кажеш, че са те предали. А то не би трябвало да има такава връзка между главен прокурор и политическа сила в парламента. Тя да го подкрепя, че после да го предава. Това не отговаря на никакви стандарти за правосъдие”. Това заяви народният представител от ПП-ДБ никола Минчев.
 

До понеделник сутринта изглеждаше, че първият мандат има сериозни шансове за реализация, гледайки разговорите, които ГЕРБ-СДС водеха с ДПС, „Има такъв народ” и БСП. Само няколко часа след брифинга на Иван Гешев обаче от БСП казаха, че спират разговорите. Това може да е случайно събитие, но по-скоро се съмнявам, коментира Минчев по Нова.

 

Той смята, че страната има нужда от редовно правителство. От ПП-ДБ обаче категорично затварят вратата за подкрепа на правителство с първия мандат. „Не мисля, че някой от 64-те депутати на ПП-ДБ ще подкрепи, под каквато и да е форма, проектокабинета на Мария Габриел”, заяви Минчев, който също ще гласува „против”.

 

Въз основа на вече заявената подкрепа за първия мандат от ДПС и ИТН, според него шансовете за реализиране на папката не изглеждат особено големи. „Това са 116 народни представители. Те не са достатъчни. Не ми изглеждат добри перспективите пред проектокабинета, който ще гласуваме тази седмица”, е мнението му.

 

По думите на Минчев подкрепа обаче може да дойде под друга форма - отсъстващи депутати, които да свалят необходимия брой гласове, за да бъде избран кабинет. „За да стане през липсващи народни представители, това трябва да са девет души. Струва ми се сложно, но да видим”, коментира той.

 

Депутатът от ПП-ДБ посочи, че целта на едно конституционно мнозинство е да постави фокус върху конституцията. „Тази седмица стана още по-очевидно колко необходими са промените в конституцията, особено в частта „съдебна власт”. Взаимовръзката между политика и съдебна власт трябва да бъде прекъсната. Тя, като че ли, е заложена в настоящата конституция, най-вече през безотчетната и безконтролна фигура на главния прокурор”, допълни Минчев.


Относно евентуален втори мандат, Минчев заяви, че не са обсъждани промени в проектосъстава на кабинета „Денков”, анонсиран преди няколко седмици. „Дори да има някакви, те ще бъдат доста обосновани, с оглед работата, която целим да свършим”, поясни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4875 |21.05.2023 Николай Стайков, АКФ: Няма кой да отвори прозореца за проветряване в прокуратурата . 3| 3088 |19.05.2023 Минчев: Видяхме недъзите на начина, по който функционира българската прокуратура . 12| 3187 |17.05.2023 Никола Минчев: Пресконференцията на Гешев ни показа разложението на прокуратурата . 13| 3321 |14.05.2023 Бившият прокурор Николай Кокинов: Не е добре за Гешев да мълчи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads