Реклама / Ads
21| 14708 |05.08.2021 ИНТЕРВЮ

Николай Хаджигенов пред Фрог: Спецпрокуратурата и спецсъдът саботират комисията за незаконно подслушване. Свинщина!

.
Адв. Николай Хаджигенов
Прокуратурата и спецсъдът саботират парламентарната комисията за разкриване на истината за незаконното подслушване и полицейското насилие. Това каза пред Фрог нюз нейният председател – Николай Хаджигенов от ИБНИ. Ето какво обясни още той по тази тема:
 

 Г-н Хаджигенов, от вас като председател на комисията разбрахме в сряда, че много хора са били незаконно подслушвани по време на протестите. Като юрист и адвокат какъв съвет ще им дадете – могат ли да потърсят правата си чрез колективен иск или е добре да заведат индивидуални дела?  

 

Идеята за колективен иск не е добра. Първо той няма да е колективен, а групов. Второ-всеки случай е различен и по тази причина трябва да се водят индивидуални дела. Съветвам всички, които подозират, че са били незаконно подслушвани, да се обръщат към Бюрото за контрол на СРС. В интерес на истината Бюрото прави страхотни глупости до момента.

 Защо мислите така?

 

След като огласихме по БНТ за подслушването, 80 човека са направили запитване до момента. Първите 40 ги върнаха, включително и моето с аргумента, че нямало незаконно подслушване, „подпирайки се“ на разрешение на съда. Добре, но за няколко бесепари разсъждението на Бюрото е, че подслушването е незаконосъобразно, защото разрешението на съда е по чл. 95 - т. е  за „въоръжено въстание“. Но моето нали е същото, по дяволите. Нали тази преписка е образувано срещу мен.

 

Срещу кого трябва да се заведен иска- прокуратурата, МВР, държавата?

 

Зависи по чие искане е направено подслушването и кой го е извършил. От това, което виждаме до момента, повечето са направени по искане на спецпрокуратурата. А две са по искане на главния прокурор. Това са институциите, срещу която трябва да се заведе дело. Но още е много рано за дела, нужни са още доказателства.

 

 Доколкото разбрахме имената на „жертвите“ ще могат да станат факт след месец-два, така ли е?

 

Вече съм пуснал три писма до Бюрото за контрол на СРС. Имената на подслушваните са включени в секретен списък. В писмата ми, те  са упоменати с молба да бъдат проверени. За въпросните писма съм сложил декласифициране един месец. Т. е, ако от днес се засече един месец, след като той изтече, вие може да поискате информацията от тях.  Така ще може да се сдобиете с имената.  На този етап е това. Всичко останало е секретно. Само малка част от информацията е поверителна.

 

 Министър Рашков каза в НС, че прокуратурата е отказала на Бюрото да информира двама граждани, че са били незаконно подслушвани. Защо държавното обвинение не разрешава да се спази закона, за да знаят хората, че правата са им били потъпкани?

 

Защото прокуратурата е безконтролна. И на мен спецсъдът, спецпрокуратурата и главният прокурор ми отказват всичко. Позовават се на следствена тайна - не можело да има граждански контрол, парламентарен контрол и т. н. Има решение на европейския съд, в което се казва, че парламентарният контрол не е намеса. Става дума за дело срещу България, водено от адв. Михаил Екимджиев. В решението по това дело се сочи, че парламентарният контрол е висша форма на проверка, особено когато се касае за страни като България, в които няма съдебен контрол върху тези неща. И не е намеса нито в убеждението на прокуратурата, още по-малко се нарушава следствената тайна. Комисията иска да извърши проверка дали е имало закононарушения. А спецпрокуратурата и спецсъдът крият. В това е цялата свинщина.

 

Играта на котка и мишка може ли да продължи до безкрайност и никога да не се разбере истината?

       

Не, не е възможно.  Но е нужно време. Всеки ден идват материали, свързани с незаконното подслушване. Информацията за полицейското насилие е  по-малко. Вътрешният министър Бойко Рашков каза днес в парламента, докато се разминавахме, че е в ход още някаква проверка. Това  показва, че има още данни. Материали, които не са свързани със спецсъда и спецпрокуратурата бълват всеки ден. Вчера ми донесоха плик с харддиск за гледане, но в момента не се сещам дали е от ДАНС или от МВР.

 

Да разбираме ли, че службите ви съдействат, за да установите обективната истина както за незаконното подслушване на хората от протестите, така и за полицейското насилие?

 

Точно така.  И това се случва едва след като се смениха ръководствата.

 

А прокуратурата, която иначе се хвали, че иска всичко да е прозрачно, как се държи?

 

Прокуратурата и спецсъдът саботират работата на комисията.

 

Това не ви ли обезкуражава?

 

О не, никой няма да ме откаже от нищо.

 

 Смятате ли, че ще има редовно правителство? Вашата партия ще подкрепи ли предложението на ИТН за проектокабинет?

 

Не зная дали ще се стигне до правителство. Партията ни все още не е  взела решение за подкрепа. Но ми прави впечатление, че ИТН се държат нервно.

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 17913 |05.08.2021 Георги Киряков пред Фрог: Може да има правителство на окопитило се задкулисие или недекларирана подмяна, възможен сценарий - ”избори до дупка” . 49| 12301 |02.08.2021 Любомир Аламанов пред Фрог: Гласувайки за поредния месия, получаваш поредния диктатор . 31| 15859 |22.07.2021 Адв. Велислав Величков пред Фрог: ВСС разигра театър от много ниско качество . 24| 14452 |20.07.2021 Адв. Хаджигенов пред Фрог: Мутрите да не се успокояват. Битката ни с тях не е приключила. Умиране има, отърване няма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads