Реклама / Ads
33| 7796 |07.10.2021 НОВИНИ

Николай Младенов е вторият изплувал от Pandora Papers

.
Николай Младенов е второто българско име, което изплува след гигаскандала с Pandora Papers. Бившият военен и вътрешен министър, който бе и специален пратеник на ООН в Ирак, е регистрирал офшорна фирма на Сейшелските острови през 2013 г. За това съобщиха от Международния консорциум на разследващите журналисти, които стоят зад мащабното разследване.
 

2.94 терабайта информация за офшорните тайни на световния елит станаха обществено достояние преди няколко дни. Това предизвика огромен световен скандал. Стана ясно, че лидери на световната политическа сцена и хора, разполагащи с власт са използвали данъчния рай, за да си купуват скъпи имоти и да крият големи активи. Pandora Papers е най-мащабното журналистическо разследване правено някога. Плод е на огромен труд, а в него участват над 600 журналисти от 150 медии в 117 държави.  Стана ясно, че в скандала са замесени две български имена. Едното бе обявено преди няколко дни - Делян Пеевски. Бившият депутат от ДПС отрича да има участие в офшорки, а вчера се появи изненадващо и на разпит в ДАНС. Не даде обаче подробности. 

 

Според информацията от Pandora Papers Младенов е учредил фирмата Afron Enterprises Ltd. на 9 август 2013 г. Самият дипломат обяснява случилото се с лоша памет - възнамерявал да започне консултантски бизнес, но възможността да работи в ООН променила намеренията му и забравил за своята регистрирана на Сейшелите фирма. Тя никога не била извършвала каквато и да било дейност и нямала сметки и финансови потоци. 

 

Фирмата обаче е учредена няколко дни след като Младенов започва работа в ООН.  Назначението му е обявено официално от Бан Ки Мун на 2 август 2013 г., а във всички документи фирмата е учредена на 9 август 2013.  Тази дата е вписана собственоръчно от вече назначения специален представител на ООН на сканирания договор с швейцарската фирма SFM Corporate Services S.A. за регистрация на фирмата. Самият Младенов не можел да си спомни.

 

В документите от Досиетата Пандора се вижда, че SFM е фактурирала по 600 евро на година за поддържането на регистрацията, която е била активна до 2018 г. Николай Младенов от своя страна увери, че се е свързал с фирмата и е получил документ, че тя не е активна оттогава.

 

От Организацията на обединените нации не знаят нищо за това. По устав всички служители на световната организация трябва да декларират своите активи, но тези документи са конфиденциални.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 19543 |07.10.2021 Николай Милчев за Герджиков: През цялото време се усещаше хлъзгавост, бягство от конкретика . 19| 7025 |05.10.2021 Адв. Николай Хаджигенов: Фандъкова е кукла на конци на Борисов . 9| 61266 |05.10.2021 Кадиев: Вторият политик от ”Документите Пандора” очаквам да е бивш премиер или министър . 5| 3584 |05.10.2021 Николай Денков: Герджиков не е кандидат на цялата образователна система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads