Реклама / Ads
0| 3276 |05.05.2022 НОВИНИ

Николов: Следващата седмица ще поискаме от ЕК отсрочка за ембаргото върху руския петрол

.
Александър Николов Източник: БГНЕС
Следващата седмица България ще поиска от ЕК отсрочка за ембаргото върху руския петрол. Ще търсим начин на работа, така че да няма рискове за рафинерията.
 

Това каза министърът на енергетиката Александър Николов след международната министерска кръгла маса в София, посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

 

Припомняме, че в сряда Европейската комисия предложи да се забрани изцяло вносът на руски петрол в ЕС. Предложението е за ембарго за срок до 6 месеца и на петролни продукти - за 8 месеца. Отсрочка вече поискаха Унгария и Словакия.

 

„Позицията на България относно нефта е ясна – в крайна сметка със сигурност ще искаме отсрочка, работата на „Лукойл” и начинът, по който може да намери алтернативни решения  на ежедневна база. Зависимост от решенията на европейско ниво ще търсим и вътрешни решения и начин на работа, така че да няма рискове за рафинерията и производството да продължи с нормален капацитет”, заяви министър Николов, цитиран от НТВ.

 

"Работи се по разширяване на сътрудничеството на база инфраструктура. Беше подписано споразумение от страна на “Булгартрансгаз” относно изграждането на сръбската връзка”, каза още Николов в коментар на спирането на доставките на газ от Русия за нашата страна. 

 

“Булгаргаз” и “Депа” ще работят заедно за по-добра утилизация на съществуващите капацитети и общи доставки за целия регион”, посочи енергийният министър.

Той каза още, че българските, румънските и гръцките власти ще работят заедно за увеличаване възможностите за присъединяване на нови зелени мощи с цел “потенциално намаляване на зависимостта за природния газ в региона”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3130 |05.05.2022 Александър Николов: ”Булгартрансгаз” подписа споразумение относно изграждането на сръбската връзка . 0| 4108 |04.05.2022 Шефът на КЕВР: Подвиг е, че България намери за седмица алтернативни доставки на газ . 0| 4065 |30.04.2022 Александър Николов: Няма как на каквато и разумна основа да се подпише онова, което дойде от ”Газпром” . 0| 3820 |30.04.2022 Н. Йорданова: Следващата седмица е ключова от гледна точка на това България каква позиция ще заеме спрямо Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads