Реклама / Ads
1| 4224 |13.12.2018 НОВИНИ

С. Николов: ЦРУ предупреди за опасност от граждански войни в Европа още през 2008-а

.
Симеон Николов
Терористични атентати като този в Страсбург показват, че в Европа има опасност от вълна от граждански конфликти. Това заяви Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания.
 

Според Николов органите за сигурност в ЕС не са изненадани от случаи като поредния атентат във Франция, извършен от рецидивист, израснал в страната.

„По-скоро обществеността и медиите са изненадани, не толкова органите за сигурност. Органите за сигурност на Германия и Австрия предупреждаваха в началото на мигрантската криза, че дават нова самоличност на десетки и стотици хиляди чужди граждани. Те ясно заявиха на политическите ръководства „Ние не сме в състояние да контролираме какво става и какви ще се последствията“, заяви още анализаторът пред БНР.

 

Николов още изтъкна защо, според него, службите за сигурност не успяват да предотвратяват терористични атентати, въпреки засилените мерки в тази посока.

„Още миналата година беше констатирано, че от 19 терористични акта в Европа 18 от терористите вече са били познати на органите за сигурност. Те не са взели превантивни мерки. Това се дължи на липсата на достатъчна комуникация между органите за сигурност, между държавите. Другото е, че разузнаванията започнаха да вербуват хора в редиците на терористичните организации. В Германия не арестуваха терорист, който доставял информация на американците. От атентатора в Лондон също се е очаквала информация“, каза Симеон Николов.

Според анализатора сега използваният модел в тероризма на „вълка-единак“ не е тенденция, а преходен период. Николов още смята, че демонстрацията на насилие, каквато представляваха протестите със социални искания на т.нар. „жълти жилетки“, може да провокира склонен към такива действия човек да „се включи по свой начин“.

Според Симеон Николов теорията, че атентатът е „поръчан“ от властите, за да спре протестите, няма основания.

 

„Има нещо много по-значимо от конспиративната теория, че този акт е поръчан. Преди 2 месеца или по-рано във Франция бяха арестувани десет души, обвинени в подготовка за убийство на изявени мюсюлмани-екстремисти. Намериха оръжия на няколко места. При подобен случай преди 2 години вътрешният им министър предупреди, че Франция е изправена пред гражданска война. В доклад на ЦРУ от 2008 има предупреждение, че в Европа през 2020 година ще настъпи поредица от граждански войни. Тогава все още няма изглед за мигрантската вълна“, изтъкна Николов.

 

Според него рисков фактор е именно радикализацията, която в много случаи започва още от семейството. От друга страна, „винаги съществува връзка на тероризма с престъпността“, каквото демонстрира и атентатът в Страсбург, заяви Симеон Николов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4120 |10.12.2018 Експерти: Има опасност от нова катастрофа на злополучния път край Своге . 0| 3940 |07.12.2018 Баневи остават в ареста, имало опасност от укриване . 4| 4339 |05.12.2018 Н. Николов: Заснех травестити и полицаи да си бъбрят на бул. ”Христо Ботев” . 1| 3761 |29.11.2018 Николай Николов: Очевидно кметът Фандъкова не желае да се бори срещу травеститите и хамалите на пл. ”Македония”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads