Реклама / Ads
33| 6007 |01.12.2015 НОВИНИ

К. Нинова: С бюджета управляващите ограбват хората

.
Корнелия Нинова
„С бюджета на управляващите държавата взима повече от хората и им дава по-малко”. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова при обсъждането на бюджета на ДОО за 2016 г.
 
По думите й управляващите залагат увеличение на приходите с около 260 млн. лв. в повече спрямо 2015 г. „От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, от синдикатите и от експертите разбираме и поддържаме мнението, че тези приходи са занижени. Могат да се съберат повече приходи от следните източници – увеличава се минималната работна заплата от 380 на 420, а това увеличение не е предвидено в приходната част”, обясни Нинова. На второ място тя посочи ръста на БВП от 2 % и в повече заети догодина на пазара на труда с 10 000 души, които би трябвало да внасят повече осигуровки. „През следващата година стартира и програмата за развитие на човешките ресурси с повече от 500 млн. лв., с което ще бъдат наети допълнително хора. Това означава и допълнителни вноски. Експертизата показва, че може приходната част да бъде завишена с около 140 млн.

Защо не го правите?”, попита Нинова и заподозря преизпълнение през годината и това преизпълнение да отиде за покриване на дефицита. „По-лошото е, че като не показвате реалните приходи, не финансирате разходи, които от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ смятаме, че трябва да се финансират. Това е увеличение на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години да стане до размера на минималната работна заплата и увеличаване на процента за обезщетение за безработица”, посочи Нинова.

Тя заяви, че от ляво предлагат допълнителни източници на приходи, които са икономически и финансово обосновани и човешки далеч по-справедливи. „Това е – увеличаване на максималния осигурителен праг, вместо минималния, както вие предлагате. Максималният осигурителен праг означава хората с по-високи доходи да внасят повече осигуровки. Вие обратно – предлагате минималните прагове да се вдигат, т.е. засягате бедните и хората със средни доходи”, поясни зам.-председателят на групата на социалистите. Тя допълни, че социалистите предлагат и да се увеличи вноската за Фонд безработица от 1 на 2 %, с което допълнително биха влезли приходи в бюджета на ДОО около 330 млн. лв. „Срещу това ние предлагаме разходни политики за социалните плащания, които не е справедливо да замразявате. Вие догодина ще вземете повече пари от тези хора, а ще им дадете по-малко. Нашето обръщение към вас е това, което им взимате допълнително, да им върнете през плащания. Имам предвид увеличението на минималната работна заплата, което ще доведе до повече плащания от страна на работещите за бъдещо майчинство”, обясни депутатът.


По думите й управляващите ще вземат от майките в повече около 8 млн. лв., а обезщетението за отглеждане на дете остава същото. „Чрез увеличение на минимална работна заплата взимате в повече от хората за обезщетение при безработица, а обезщетението за нея замразявате. Това е несправедливо и е политика на държавата, която взима все повече от хората, а все по-малко им дава”, каза още Нинова.  По думите й срещу тези 8 млн. лв. за майки и 2 млн. за безработица стоят 2 млрд. за капиталови разходи, т.е. неразписани за какво.


„Това е основната разлика между нас. Ние предлагаме сериозни източници на приходи, които са обосновани и справедливи, срещу което справедливи социални разходи през бюджета на ДОО”, посочи депутатът.
Корнелия Нинова припомни, че при управлението на БСП всичко, което е посочила до тук е правено от левицата. „Майчинството следваше минималната работна заплата, социалните плащания никога не са били замразявани, а напротив – размразявани, винаги сме били за увеличаване на максималния осигурителен праг”, посочи Нинова.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4205 |01.12.2015 Миков: С предложенията на управляващите няма смисъл от съществуването на НЗОК . 0| 5074 |30.11.2015 Лекарите на протест заради бюджета на НЗОК за 2016-а . 4| 5193 |30.11.2015 БСП и Атака напуснаха обсъждането на бюджета, правел се на тъмно . 7| 4650 |28.11.2015 Миков пред НС на БСП: Бюджетът на управляващите застрашава сигурността и мира в държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads