Реклама / Ads
9| 4319 |31.07.2019 НОВИНИ

Нинова обвини Борисов, че няма втори кандидат за главен прокурор

.
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС
Лидерът на БСП Корнелия Нинова наруши мълчанието по темата ”избор на главен прокурор” и се оправда за него с довода, че социалистите нищо не могат да направят по въпроса, а само изпълнителната власт. Тя директно обвини премиера за липсата на втори в състезанието.
 

"Прави впечатление, че всички са се вторачили в БСП и никой не пита този единствен, от когото зависи този въпрос. Той се казва Бойко Борисов. Единственият човек, който може да осигури състезание между двама души, е Бойко Борисов", заяви пред пленарната зала Нинова в политически отчет за изтеклата пленарна сесия.

Соцлидерката се обърна и към десницата, която протестира срещу номинацията и също се е вторачила в БСП. "Нито партии, нито депутати, нито БСП може да направи такова предложение, ако можехме - щяхме", обясни лидерката на соцпартията. Нинова обясни още, че е изчаквала с надежда крайния срок 29 юли, за да може "Борисов да внесе втора кандидатура".

 

Премиерът няма такова правомощие, но Нинова обясни, че той е могъл да го направи през правосъдния министър Данаил Кирилов като член на кабинета, който има това право да номинира. И понеже това не станало, за БСП Борисов "е участник в договорката на един-единствен кандидат" за главен прокурор, атакува Нинова. Тя припомни, че БСП поначало е била против разделянето на ВСС на две колегии и няма намерение да участва в сблъсъка за едно или друго име. Нинова обаче настоя, че ще внесе промени в съдебния закон още наесен. 

 

Преди това Нинова направи обзор на изтеклата сесия, разкритикува управляващите за приетите от тях 21 закона.

"В първия ден от сесията всички тържествено представяме приоритетите, в последния обикновено мълчаливо си тръгваме и отиваме във ваканция", отбеляза лидерката на БСП. Тя цитира няколко закона, приети от мнозинството през тази сесия, които според нея са нанесли вреди на гражданите.

 

"Закон за енергетиката - резултат - чудовищни пазарни манипулации, част от предприятията затвориха и освободиха работниците, цената на тока скочи", посочи Нинова, като добави, че работодателите са реагирали с право на всичко това. Актуализацията на бюджета, пустеещите плажове и обжалването на концесията на Летище "София "бяха част от цитираните от Нинова последици от законодателството през отминалия политически закон.

 

На финала на декларацията соцлидерка се почувства като учител, който дава дежурния списък от книги за четене през ваканцията.  "Зададох много теми. Четете и мислете, че ни чака гореща есен", обърна се към парламентаристите Корнелия Нинова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4711 |27.07.2019 Нинова от Бузлуджа: Народе - изправете се и ГЕРБ ще паднат . 6| 4400 |26.07.2019 Корнелия Нинова: Позволиха бизнесът неконтролируемо да купува политици . 3| 4195 |26.07.2019 Нинова иска държавата да плати за смяна на докуменните на засегнатите от хакерската атака . 15| 5991 |24.07.2019 Корнелия Нинова отказа да коментира номинацията на Гешев, защото само Борисов командорил ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads