Реклама / Ads
12| 3007 |28.11.2023 НОВИНИ

Нинова предложи модела "Рашидов" за председател на столичната община

.
Корнелия Нинова
,,В столичната община може да се приложи модела, при който Вежди Рашидов стана постоянен председател на парламента - най-възрастният да бъде избран за титуляр. Това е най-принципното решение. '' Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на БТВ.
 

"Позитано'' 20 се е доверило на мнението на общинския съвет на БСП и съветниците, които не смятат за подходяща кандидатурата на Борис Бонев за председател. Социалистите ще подкрепят Диана Тонева за поста'', заяви Нинова. Тя каза, че не препоръчва при блокаж да се подкрепя кандидат на ГЕРБ, предвид че 8 г. партията се бори срещу тях.

 

Нинова сподели, че в София ще е доста трудно и, че има нуждата от бързи оперативни решения, тъй като без председател на ОбС няма да се приеме бюджет, да се изберат комисии и да се изплащат заплати.

 

"София ще е на студено и тъмно. И очерта 3 варианта за изход от ситуацията- Един принципен, много безпринципен и радикален", каза още лидерът на БСП.

 

,,За мен най-принципният начин е да изберат най-възрастния. Не знам кой е, и от коя партия. Ние го изпитахме на гърба си в НС. Направихме този тежък компромис в името на държавата", припомни тя как по нейно предложение най-възрастният, Вежди Рашидов от ГЕРБ, пое титулярния пост'', коментира тя. Според нея и общинарите могат да изберат най-възрастният, може и временно.

Нинова уточни, че идеята й е лична и "не е партийно решение".

 

Тя съобщи, подозира, че "безпринципният вариант" се развива в момента.

 

"Договарят се някъде скрито някакви сглобки". Обоснова предположенията си с протакането и извиването на ръце, което се виждали и в НС. "Това не е сглобка, а АД - търговска сделка. Единият държи 37 акции, толкова депутати има, а другият 65. И си менкат акциите.Безпринципното било седнат някъде и да се разберат - на тебе чистотата, водата, само ме подкрепи'', заяви Нинова.

Радикалното решение е да се чака 3 месеца.

 

"На софиянци ще им омръзне много. И да отиваме на нови избори за общински съветници", каза соцлидерката.

Нинива сподели, че идеята за общ ляв-центристки, патриотичен фронт била изпитан успех, а решението дошло от добрите резултати на местните избори.

 

"На места направихме много интересни местни коалиции или инициативни комитети. И видяхме добър резултат. Повишихме си гласовете за партията. Затова сега решили да развият партньорството и да го прехвърлят на национално ниво. Когато "БСП за България" се изявява в парламента, зад нея щели да стоят още 16 партии'', изтъкна тя.

 

"Нито една партия не може сама да спечели избори от тук нататък, или да управлява сама. Трябва да се търсят партньори. Ние виждаме обща идеология с тези партии. "Левицата" не бяха поканени във фронта, защото на последните избори на 95% от местата работеха грубо срещу БСП като издигане на паралелни кандидати, които са членове на БСП, привличане на части от БСП, разединение на структури, заяви Нинова.

 

Имате си партия, там нещо, ми работи си за избиратели, защо постоянно се буташ в структурите на БСП и теглиш от там хора?",обърна се тя към "Левицата".

 

"БСП няма как да подкрепи бюджета за 2024 г., защото в този бюджет няма политика, няма нищо. Да, има с над 1 млрд. лева повече за здравеопазването, но какво променя това? Здравноосигурените лица ще спрат ли да си доплащат в болниците, болниците ще спрат ли да бъдат търговски дружества? Нищо не се променя, този бюджет не променя модела", коментира тя плановете на управляващите за бюджета.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3119 |28.11.2023 Венко Сабрутев: Ако Радев наложи вето върху бюджета, значи започва война срещу хората . 0| 2513 |28.11.2023 Служителите на ЕРМ Запад възстановиха електрозахранването на още 30 000 клиенти . 4| 3433 |28.11.2023 Изборът на кмет на Панагюрище е обявен за недействителен от съда . 10| 3352 |28.11.2023 Кметът Терзиев с упрек и глоби към фирмите по снегопочистването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads