Реклама / Ads
17| 3118 |28.11.2023 НОВИНИ

Венко Сабрутев: Ако Радев наложи вето върху бюджета, значи започва война срещу хората

.
Венко Сабрутев
“Президентът заплаши, че може да наложи вето върху държавния бюджет. Ако той въведе вето срещу бюджета, това значи, че започва война срещу хората - срещу 20% процента увеличение на минималната заплата например”. 
 

Това каза депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев в ефира на bTV. Сабрутев е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в настоящето Народно събрание. 


“Всеки път, когато президентът заговори за държавен бюджет, трябва да си припомним, че самият Радев през своите служебни кабинети не внесе бюджет за 2023 година”, припомни той.


По отношение на твърденията на държавния глава за разпродаване на Държавния поземлен фонд, депутатът заяви:


“Това е лъжа. В държавния бюджет не се планира продажба на държавни земи и приходи от продажба на поземлени имоти. Президентът е намерил една стойност на една страница за 2025-2026 година. Тази цифра не касае 2024 година и държавния бюджет. Никъде не е казано още, че парите ще дойдат от продажба на имоти”. 


“Как може да кажеш, че държавата ще фалира? Как може да насъскаш служебния си финансов министър да изгони всички инвеститори? Президентът трябва да отговори публично защо действа като разделител на нацията. Казваше ни например, че ще имаме студена зима, ако няма газ от “Газпром” - ето, газ има и сега цените са по-ниски”, каза още депутатът, припомняйки събитията около бюджета за настоящата година.


“Не само държавата не фалира, тя прави политика по вдигане на доходите, на пенсиите. В Европа ръстът на икономиката е близък до 0, ние имаме 3%. Когато имаш ръст на икономиката и допълнителни приходи, можеш да си позволиш допълнителни разходи”, обясни Сабрутев.


Той коментира и думите на Радев за натрупано задължение на “Булгартрансгаз” заради новата такса за пренос на руския газ по “Турски поток”:


“Радев казва, че”Булгартрансгаз” е натрупал 260 млн. задължения. Президентът иска да каже, че ако “Газпром" и другите потребители на транзит не си платят въпросната такса, “Булгартрансгаз” ще трябва от собствения си бюджет да плащат на държавата. Трябва да променим малко закона, така че това да отпадне като риск”.


Сабрутев коментира и парите за здраве:


“Няма как да говорим, че нямаме реформи в здравеопазването, щом даваме 1 млрд. повече за здравеопазване”.


“Отивайки при личния си лекар например, вече няма как да чуете, че няма направления. Преди заради недостатъчно финансиране на системата, възможностите на системата се изчерпваха преди да изтече месеца”, даде пример той. 


При парите за здравеопазване има смяна на фокуса от болничната във доболничната помощ, каза той. Фокусът е в превантивното здравеопазване. 


“Още с миналия бюджет заложихме 570 млн. лева за детски градини, ясни, училища, ремонти, спортни салони, басейни - всички необходимо децата да учат в една здравословна среда”, каза той по отношение парите за образование. Тези политики се продължават, обясни депутатът. 


“Това е бюджет по увеличаване на качеството на живота на българските граждани”, категоричен бе депутатът. 


По повод атаките за финансирането на общините, той заяви: 


“Даваме възможност на всеки 3 месеца актуализация на проектите. Обвиненията, че толерираме едни общини пред други, е невярно. Това осигурява еднакъв достъп на всички общини. Всяка община е абсолютно равнопоставена”.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 2929 |28.11.2023 Военният министър: Русия дестабилизира страните от Черноморския регион . 9| 2666 |28.11.2023 Три жертви, сред които и дете, вследствие на руски обстрел в украинската Сумска област . 10| 2658 |28.11.2023 В ЕС незаконно са проникнали 300 000 мигранти от началото на годината . 5| 2730 |28.11.2023 Проектът на бюджет за 2024 г. бе приет на комисия в Парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads